קסנקס / אלפרליד
קסנקס או אלפרליד הם שמות מסחריים של התרופה אלפראזולאם (שם גנרי), המשתייכת למשפחת הבנזודיאזפינים. אלפרליד משמשת להרגעה ולטיפול בהתקפי חרדה, מצבים של פאניקה והשריית שינה.
מבחינת פעולתה על מערכת העצבים המרכזית והרכבה הכימי, קסנקס דומה לוואליום וקלונקס, המשתייכות גם הן למשפחת הבנזודיאזפינים. שמות מסחריים נוספים של אלפראזולאם הם אטיבן (לובירן) וקסנגיס.
קסנקס לשינה
קסנקס (אלפריד) פותחה כאמצעי עזר לשינה, בשנות ה-60 של המאה ה-20, בידי מעבדות Upjohn. עד מהרה למדו שמעבר לאפקט המרדים, יש לתרופה יעילות טיפולית בתחומים נוספים כמו הפרעת חרדה כללית שהפרעת שינה מהווה אחד התסמינים שלה. חרדה למשל, מהווה לעתים קרובות חלק ממצב דיכאוני.
קסנקס כעזרה ראשונה
תחילת הפעולה או ההשפעה של תרופות נוגדות דיכאון לוקחת לפחות 4 שבועות. והשאלה מה עושים עד שתתחיל ההשפעה?
הפתרון היעיל והמהיר ביותר הוא לקחת תרופה בעלת השפעה מהירה כמו קסנקס שתסייע זמנית להפחית תופעות של חרדה וקשיי שינה, ובכך לסייע לחולה עד תחילת ההשפעה של נוגדי הדיכאון.
שימוש במצבים ספציפיים
את האלפריד ניתן לקחת עד כ-12 שבועות או להשתמש בה למצבים ספציפיים (לשעת חירום), כמו התקף חרדה וקשיי שינה. עם זאת, כאמור לא מומלץ לקחת תרופות מסוג זה מעבר למספר שבועות בשל החשש מפיתוח תלות.
קסנקס השפעה
תוך כמה זמן משפיע קסנקס?
התשובה לשאלה "תוך כמה זמן משפיעה קסנקס" – שונה בין אנשים שונים. חלק מדווחים על השפעה מהירה בתוך 15 דקות בלבד ואחרים רק לאחר 60 דקות. טווחי זמנים אלו, הם גם ההסכמה הכללית בין החוקרים לגבי מועד תחילת ההשפעה של התרופה.
עדויות חולים מצביעים על כך ש-90% משיא האפקט של התרופה מתרחש בשעה הראשונה. יתר על כן, בממוצע, שיא ההשפעה יושג בתוך 42 עד 108 דקות לאחר הנטילה. גלולת הקסנקס הדחוסה – CT בעלת השפעה מעט מהירה יותר מההשפעה של קסנקס XR.
השפעה קצרת טווח
ההשפעה לטווח קצר של אלפריד, כשנלקח בהתאם להוראות הרופא, מועילה לחולים רבים. זה מתבטא בהפחתת תחושת המתח הפיזי, חוסר המנוחה והרגשת חרדה.
גם בשימוש קצר טווח, ניתן להרגיש חלק מההשפעות השליליות של התרופה. ביניהן: קשיי ריכוז זיכרון ודיבור לא ברור. בנוסף יתכן גם תופעה של רגזנות ועייפות קשה. שימוש במינון גבוה של קסנקס עלול לגרום להשפעות קשות יותר, ביניהן בלבול ושכחה לגביי מועד נטילת התרופה.
השפעה של שימוש ממושך
השימוש בקסנקס מיועד לטווח קצר שלא עולה על שלושה חודשים. ההשפעה של שימוש ממושך יכולה להתבטא בסבילות, כלומר ירידה בהשפעת התרופה וצורך בהעלאת מינון כדי להגיע לאותה השפעה מקלה.
שימוש ממושך באלפריד (קסנקס) עלול להיות קשור גם בהשפעות והפרעות בריאותיות שונות, כמו פגיעות קוגניטיביות, ליקויים פסיכומוטורים כמו קשיים בעיבוד סנסורי, פגיעה בזיכרון מילולי, זיכרון עבודה, מהירות מילולי וביצועים מוטוריים.
תלות וגמילה
התוצאה תהיה התמכרות או תלות שתקשה על הפסקת הנטילה. תופעות הגמילה יכולות לכלול: רעידות, עוויתות, בלבול, קשיי זיכרון, עצבנות ומתח נפשי, בחילות והקאות, כאבי בטן, הזעת יתר, אינסומניה (נדודי שינה) ועוד.
קסנקס מינון
המינון האידאלי הנו אישי. בעוד שהמינון היומי הרגיל יתאים לצרכים של מרבית האנשים, יהיו גם אנשים להם יידרש מינון הגדול מ-4 מ"ג ליום. אצל אנשים אלו, יוגדל המינון בהדרגה על מנת למנוע או להפחית תופעות לוואי.
מינון להפרעות חרדה ותסמיני חרדה
המינון ההתחלתי של אלפראזולאם לחולים הסובלים מחרדה נע בין 0.5 – 0.25 מ"ג, 3 פעמים ביום. ניתן להגדיל את המינון כל כמה ימים כדי להגיע למינון אופטימלי, עד למינון מקסימלי של 4 מ"ג ביום.
התחלה במינון נמוך
מומלץ תמיד לתת את המינון הנמוך ביותר שניתן, ולבצע הערכות חוזרות של יעילות הטיפול לעתים קרובות, שכן הסיכון לפתח תלות עולה עם הגדלת המינון ומשך זמן הטיפול.
הפסקה וירידה במינון
יש להפחית את מינון האלפריד בהדרגה, כאשר מגיעים להחלטה על הפסקת הטיפול או הפחתת המינון היומי. אין נתונים סטטיסטים בדבר לוח זמנים אידאלי אולם מקובל כי יש להפחית את המינון היומי ב – 0.5 מ"ג לכל היותר, בכל 3 ימים. יש חולים שאצלם הירידה במינון תהיה אטית בהרבה.
מינון להפרעת פאניקה
טיפול יעיל בחולים הסובלים מהפרעות פאניקה, מחייב שימוש במינון של קסנקס העולה על 4 מ"ג ביום. בניסויים מבוקרים (1), שמטרתם הייתה לקבוע את יעילות התרופה להפרעות פניקה, השתתפו 1,700 חולים, להם ניתנו מינונים בטווח של 1 עד 10 מ"ג ביום, כאשר המינון הממוצע עמד על 5.5 מ"ג.
מתוך כלל החולים שהשתתפו במחקר, 300 נזקקו למינון של לפחות 7 מ"ג ליום, בתוכם כ-100 חולים שקיבלו לפחות 9 מ"ג אלפראזולאם (קסנקס) ביום – על מנת להשיג תוצאות טיפוליות אפקטיביות.
קסנקס עלון לצרכן
לחצו לקריאה של העלון הרשמי – קסנקס עלון לצרכן
תופעות לוואי
תופעות לוואי של קסנקס יהיו לרוב קשורות לתכונותיו הטיפוליות המרגיעות. אלה יורדות בדרך כלל לאחר מספר ימים, אולם לעתים יהיה דרוש לשנות מינון לצורך השגת אפקט מיטבי.
תופעות לווי שכיחות
שינוי בליבידו (נשים וגברים כאחד), ישנוניות ועייפות, קשיי ריכוז וזיכרון, עצבנות, הרגשת אטיות, ראייה מטושטשת ו/או כפולה, חוסר תיאבון, קשיי אוריינטציה ובלבול, הופעת דיכאון, עוויתות, חוסר קואורדינציה, הפרעות בשיווי המשקל, אי יציבות המופיעה בעיקר ביום, סחרחורת, כאבי ראש, פה יבש, עצירות, בחילה.
תופעות לוואי שאינן שכיחות
הופעת חרדה, אינסומניה (נדודי שינה), רעידות, חולשה, הגברת ייצור הפרוקלטין ואי סדירות במחזור (נשים), קלקול קיבה, הפרעות בתפקודי כבד, דלקת כבד, רגישות לשמש והופעות תגובות עוריות, קשיים במתן שתן והפרעה בשליטה על שלפוחית השתן.
עוד עלולים להופיע לחץ יתר בעיניים (לעתים משפיע על הראייה), התכווצויות שרירים, עלייה או ירידה במשקל הגוף, תחושת אופוריה או התרגשות חריגה המובילה להתנהגות שאינה שגרתית, הזיות, כעס ועוינות, הופעת מחשבות מוזרות, התנהגות היפראקטיבית.
מתי יש לפנות מידית לרופא להפסקת טיפול?
כאשר מופיעות הפרעות הקשורות לאספקט הנפשי כגון: הזיות, סיוטים והתנהגות חריגה ומוזרה, תוקפנות ועצבנות, התנהגות אלימה, חוסר מנוחה נפשית או כל התנהגות חריגה אחרת.
בנוסף יש לפנות מיד לרופא, במידה ומופיעות תופעות רפואיות חריגות, למשל קשיי נשימה או בליעה, התנפחות הפנים, שפתיים או עפעפיים, צפצופים בנשימה, גירוד או פריחה.
מתי יש לפנות לרופא לשינוי מינון?
כאשר ישנה הצהבה של העור והלובן בעיניים או כאשר ישנה פגיעה בזיכרון – יש לפנות מיד לרופא להתאמת המינון.
אינטראקציה עם תרופות אחרות
נטילת אלפראזולאם עם התרופות וסוגי התרופות שלהלן, עלולה להגביר את השפעה ו/או את תופעות הלוואי: תרופות המשמשות לטיפול בדיכאון, חרדה או הפרעות שינה. למשל: פבוקסיל, סרזון (נפאזודון), פרוזק.
תרופות נוספות שלהן עלולה להיות אינטראקציה בשילוב עם קסנקס הן: תרופות משככות כאב כמו קודאין מורפין, אלגוליזין; תרופות לאפילפסיה ותרופות נוגדות פסיכוזה; תרופות לזיהומים ממקור פטרייתי בבליעה; גלולות נגד הריון; סוגי אנטיביוטיקה שונים (למשל: אריתרומיצין); אנטיהיסטמינים להפחתת תסמינים אלרגיים; סימטידין; דילטיאזם; ריטונאביר וכן תרופות נוספות לטיפול באיידס.
הוראות שימוש
• אין לחתוך את הטבליה, אלא במקרה של קושי בבליעה ואז ניתן לחצות ולבלוע בנפרד את 2 החצאים.
• ניתן לקחת בין פעם 1 ל-3 פעמים ביום. לפי הוראות הרופא.
• המינון המומלץ במבוגרים הוא בין 0.25 ל – 1.5 מ"ג בתחילת טיפול ועד ל-3 מ"ג ואף יותר. תלוי בהנחיות הרופא המטפל.
• ההשפעה מתחילה מתוך 10 עד 120 דקות. משך ההשפעה הוא עד כ-18 שעות.
• אין הגבלת תזונתיות בתקופת נטילת התרופה.
• האחסון צריך להיות במקום יבש וקריר, ללא חשיפה לאור ורחוק מילדים.
• במידה ושכחתם לקחת מנה, ניתן לקחת כשנזכרים. אין לקחת 2 מנות אלפריד בבת אחת.
• ניתן להפסיק שימוש ללא חשש במידה ולקחת פחות מ-14 יום. במידה ולקחת זמן ממושך, יש לשוחח עם הרופא המטפל קרוב לוודאי ימליץ על ירידה הדרגתית על מנת להפחית סימפטומים לא נעימים של גמילה.
• במידה ולקחת מינון עודף, יש להניח שלא יגרמו לך תופעות מסוכנות. עם זאת מינון גבוה עלול לגרום לאי שיווי משקל, איבוד הכרה ותרדמה. כדאי לדווח על כך לרופא.
אזהרות
• אסור להשתמש בתרופה במהלך הריון או הנקה.
• אין לתת לילדים מתחת לגיל 18.
• בקרב קשישים ובכלל הקסנקס עלולה לפגוע בקואורדינציה ובערנות ולכן יש להתייחס לכך ולהיזהר.
• כדאי להימנע מנהיגה בזמן השפעת התרופה.
• אסור לצרוך משקאות אלכוהוליים בתקופת הטיפול.
שימוש בטווח ארוך
• קסנקס (אלפראזולאם) הנה תרופה המומלצת לטיפול לטווח קצר שאינו עולה על 3 חודשים. בלבד (לא יותר מ- 12).
• שימוש ממושך עלול ליצור לירידה בהשפעת התרופה (סבילות) וכן לתלות.
• במקרה שנוצרת תלות או התמכרות, החולה עלול לפתח תופעות לוואי לא נעימות בעת הגמילה, למשל: מתח ועצבנות, בלבול, רעידות, עוויתות, אינסומניה, הקאות, בחילות וכאבי בטן, הזעת יתר.
• למרות שנוטלים אותו המינון. שימוש זה עלול לגרום גם לתופעה קשה של תלות, בה יקשה על החולה להפסיק ליטול את התרופה, ואף לתופעות גמילה, כגון: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות.
• בזמן ניתוח הכולל הרדמה כללית יש לדווח למרדים ולמנתח על נטילת התרופה.
מתי אסור לקחת אלפריד?
• כאשר קיימת רגישות לחומר הפעיל ו/או למרכיבים אחרים.
• לחולים במיאסטניה גרביס (מחלה אוטואימונית).
• הפרעות קשות בחזה, הפסקת נשימה בשינה וקשיי נשימה.
• הפרעות כבד משמעותיות.
• במהלך הריון ובתקופת ההנקה.
• גלאוקומה (מחלה שפוגעת בעצב הראייה) – מסוג הזווית הסגורה.
קסנקס – גמילה ותלות
תלות בקסנקס
שימוש בקסנקס למשך תקופה ארוכה עלול לגרום לתלות. כאשר נגרמת תלות, הגוף דורש מינון גדול או יותר או שימוש בתדירות גדולה יותר על מנת להשיג את אותו אפקט שהושג בתחילת הטיפול.
שימוש לעיתים תכופות בתרופה, בעיקר כשמדובר במינון גבוה, עלול להביא לפיתוח תלות כימית באלפראזולאם. המשמעות היא שגופך אינו מסוגל לפעול באופן תקין ללא התרופה. קיימת אפשרות שגם אדם שנטל קסנקס לפי הוראות הרופא יסבול גם הוא מתלות בתרופה.
הפסקת השימוש עלולה להוביל לשלל תסמיני גמילה. חלק מהמשתמשים עלולים להמשיך את השימוש בתרופה רק כדי לא לחוות את אותם תסמיני גמילה.
גמילה מקסנקס
חולה אשר מגיע לראשונה למרכז טיפול לגמילה מקסנקס מתחיל את התהליך לניקוי הרעלים (דה טוקסיפיקציה). גמילה רפואית חיונית עבור אנשים שפיתחו תלות, בשל הסכנה להתקפים וסכנות רפואיות נוספות.
במהלך תקופת הגמילה, שעשויה לקחת מספר שבועות ובמהלכה מופחתת כמות אלפראזולאם בהדרגה רבה, הגוף מקבל את ההזדמנות להסתגל לחיים ללא קסנקס מבלי לחוות את תופעות הגמילה הקשים והסיכונים הרפואיים. לעתים במהלך הגמילה ייעשה שימוש בבנזודיאזפין אחר – עם מחצית חיים ארוכה יותר.
בתי חולים, מרכזי גמילה ומרכזי דה טוקסיפיקציה מכשירים צוותים רפואיים ספציפיים כדי לעזור לך להתמודד בהצלחה עם תסמיני גמילה. במידה ותסמיני הגמילה מתמשכים ו/או קשים, הצוות יכול לספק לך תרופות שיעזרו לשכך את הסימפטומים ולעזור לך לעבור בהצלחה את תהליך הגמילה.
ביבליוגרפיה
1. Spiegel DA, Efficacy studies of alprazolam in panic disorder. Psychopharmacol Bull. 1998;34(2):191-5.
קסנקס / אלפרליד
קסנקס או אלפרליד הם שמות מסחריים של התרופה אלפראזולאם (שם גנרי), המשתייכת למשפחת הבנזודיאזפינים. אלפרליד משמשת להרגעה ולטיפול בהתקפי חרדה, מצבים של פאניקה והשריית שינה.
מבחינת פעולתה על מערכת העצבים המרכזית והרכבה הכימי, דומה הקסנקס לוואליום וקלונקס, המשתייכות גם הן למשפחת הבנזודיאזפינים. שמות מסחריים נוספים של אלפראזולאם הם אטיבן (לובירן) וקסנגיס.
קסנקס לשינה
קסנקס (אלפריד) פותחה כאמצעי עזר לשינה, בשנות ה-60 של המאה ה-20, בידי מעבדות Upjohn. עד מהרה למדו שמעבר לאפקט המרדים, יש לתרופה יעילות טיפולית בתחומים נוספים כמו הפרעת חרדה כללית שהפרעת שינה מהווה אחד התסמינים שלה. חרדה למשל, מהווה לעתים קרובות חלק ממצב דיכאוני.
קסנקס כעזרה ראשונה
תחילת הפעולה או ההשפעה של תרופות נוגדות דיכאון לוקחת לפחות 4 שבועות. והשאלה מה עושים עד שתתחיל ההשפעה?
הפתרון היעיל והמהיר ביותר הוא לקחת תרופה בעלת השפעה מהירה כמו קסנקס שתסייע זמנית להפחית תופעות של חרדה וקשיי שינה, ובכך לסייע לחולה עד תחילת ההשפעה של נוגדי הדיכאון.
שימוש במצבים ספציפיים
את האלפריד ניתן לקחת עד כ-12 שבועות או להשתמש בה למצבים ספציפיים (לשעת חירום), כמו התקף חרדה וקשיי שינה. עם זאת, כאמור לא מומלץ לקחת תרופות מסוג זה מעבר למספר שבועות בשל החשש מפיתוח תלות.
קסנקס השפעה
תוך כמה זמן משפיע קסנקס?
התשובה לשאלה "תוך כמה זמן משפיעה קסנקס" – שונה בין אנשים שונים. חלק מדווחים על השפעה מהירה בתוך 15 דקות בלבד ואחרים רק לאחר 60 דקות. טווחי זמנים אלו, הם גם ההסכמה הכללית בין החוקרים לגבי מועד תחילת ההשפעה של התרופה.
עדויות חולים מצביעים על כך ש-90% משיא האפקט של התרופה מתרחש בשעה הראשונה. יתר על כן, בממוצע, שיא ההשפעה יושג בתוך 42 עד 108 דקות לאחר הנטילה. גלולת הקסנקס הדחוסה – CT בעלת השפעה מעט מהירה יותר מההשפעה של קסנקס XR.
השפעה קצרת טווח
ההשפעה לטווח קצר של אלפריד, כשנלקח בהתאם להוראות הרופא, מועילה לחולים רבים. זה מתבטא בהפחתת תחושת המתח הפיזי, חוסר המנוחה והרגשת חרדה.
גם בשימוש קצר טווח, ניתן להרגיש חלק מההשפעות השליליות של התרופה. ביניהן: קשיי ריכוז זיכרון ודיבור לא ברור. בנוסף יתכן גם תופעה של רגזנות ועייפות קשה. שימוש במינון גבוה של קסנקס עלול לגרום להשפעות קשות יותר, ביניהן בלבול ושכחה לגביי מועד נטילת התרופה.
השפעה של שימוש ממושך
השימוש בקסנקס מיועד לטווח קצר שלא עולה על שלושה חודשים. ההשפעה של שימוש ממושך יכולה להתבטא בסבילות, כלומר ירידה בהשפעת התרופה וצורך בהעלאת מינון כדי להגיע לאותה השפעה מקלה.
שימוש ממושך באלפריד (קסנקס) עלול להיות קשור גם בהשפעות והפרעות בריאותיות שונות, כמו פגיעות קוגניטיביות, ליקויים פסיכומוטורים כמו קשיים בעיבוד סנסורי, פגיעה בזיכרון מילולי, זיכרון עבודה, מהירות מילולי וביצועים מוטוריים.
תלות וגמילה
התוצאה תהיה התמכרות או תלות שתקשה על הפסקת הנטילה. תופעות הגמילה יכולות לכלול: רעידות, עוויתות, בלבול, קשיי זיכרון, עצבנות ומתח נפשי, בחילות והקאות, כאבי בטן, הזעת יתר, אינסומניה (נדודי שינה) ועוד.
קסנקס מינון
המינון האידאלי הנו אישי. בעוד שהמינון היומי הרגיל יתאים לצרכים של מרבית האנשים, יהיו גם אנשים להם יידרש מינון הגדול מ-4 מ"ג ליום. אצל אנשים אלו, יוגדל המינון בהדרגה על מנת למנוע או להפחית תופעות לוואי.
מינון להפרעות חרדה ותסמיני חרדה
המינון ההתחלתי של אלפראזולאם לחולים הסובלים מחרדה נע בין 0.5 – 0.25 מ"ג, 3 פעמים ביום. ניתן להגדיל את המינון כל כמה ימים כדי להגיע למינון אופטימלי, עד למינון מקסימלי של 4 מ"ג ביום.
התחלה במינון נמוך
מומלץ תמיד לתת את המינון הנמוך ביותר שניתן, ולבצע הערכות חוזרות של יעילות הטיפול לעתים קרובות, שכן הסיכון לפתח תלות עולה עם הגדלת המינון ומשך זמן הטיפול.
הפסקה וירידה במינון
יש להפחית את מינון האלפריד בהדרגה, כאשר מגיעים להחלטה על הפסקת הטיפול או הפחתת המינון היומי. אין נתונים סטטיסטים בדבר לוח זמנים אידאלי אולם מקובל כי יש להפחית את המינון היומי ב – 0.5 מ"ג לכל היותר, בכל 3 ימים. יש חולים שאצלם הירידה במינון תהיה אטית בהרבה.
מינון להפרעת פאניקה
טיפול יעיל בחולים הסובלים מהפרעות פאניקה, מחייב שימוש במינון של קסנקס העולה על 4 מ"ג ביום. בניסויים מבוקרים (1), שמטרתם הייתה לקבוע את יעילות התרופה להפרעות פניקה, השתתפו 1,700 חולים, להם ניתנו מינונים בטווח של 1 עד 10 מ"ג ביום, כאשר המינון הממוצע עמד על 5.5 מ"ג.
מתוך כלל החולים שהשתתפו במחקר, 300 נזקקו למינון של לפחות 7 מ"ג ליום, בתוכם כ-100 חולים שקיבלו לפחות 9 מ"ג אלפראזולאם (קסנקס) ביום – על מנת להשיג תוצאות טיפוליות אפקטיביות.
קסנקס עלון לצרכן
לחצו לקריאה של העלון הרשמי – קסנקס עלון לצרכן
תופעות לוואי
תופעות לוואי של קסנקס יהיו לרוב קשורות לתכונותיו הטיפוליות המרגיעות. אלה יורדות בדרך כלל לאחר מספר ימים, אולם לעתים יהיה דרוש לשנות מינון לצורך השגת אפקט מיטבי.
תופעות לווי שכיחות
שינוי בליבידו (נשים וגברים כאחד), ישנוניות ועייפות, קשיי ריכוז וזיכרון, עצבנות, הרגשת אטיות, ראייה מטושטשת ו/או כפולה, חוסר תיאבון, קשיי אוריינטציה ובלבול, הופעת דיכאון, עוויתות, חוסר קואורדינציה, הפרעות בשיווי המשקל, אי יציבות המופיעה בעיקר ביום, סחרחורת, כאבי ראש, פה יבש, עצירות, בחילה.
תופעות לוואי שאינן שכיחות
הופעת חרדה, אינסומניה (נדודי שינה), רעידות, חולשה, הגברת ייצור הפרוקלטין ואי סדירות במחזור (נשים), קלקול קיבה, הפרעות בתפקודי כבד, דלקת כבד, רגישות לשמש והופעות תגובות עוריות, קשיים במתן שתן והפרעה בשליטה על שלפוחית השתן.
עוד עלולים להופיע לחץ יתר בעיניים (לעתים משפיע על הראייה), התכווצויות שרירים, עלייה או ירידה במשקל הגוף, תחושת אופוריה או התרגשות חריגה המובילה להתנהגות שאינה שגרתית, הזיות, כעס ועוינות, הופעת מחשבות מוזרות, התנהגות היפראקטיבית.
מתי יש לפנות מידית לרופא להפסקת טיפול?
כאשר מופיעות הפרעות הקשורות לאספקט הנפשי כגון: הזיות, סיוטים והתנהגות חריגה ומוזרה, תוקפנות ועצבנות, התנהגות אלימה, חוסר מנוחה נפשית או כל התנהגות חריגה אחרת.
בנוסף יש לפנות מיד לרופא, במידה ומופיעות תופעות רפואיות חריגות, למשל קשיי נשימה או בליעה, התנפחות הפנים, שפתיים או עפעפיים, צפצופים בנשימה, גירוד או פריחה.
מתי יש לפנות לרופא לשינוי מינון?
כאשר ישנה הצהבה של העור והלובן בעיניים או כאשר ישנה פגיעה בזיכרון – יש לפנות מיד לרופא להתאמת המינון.
אינטראקציה עם תרופות אחרות
נטילת אלפראזולאם עם התרופות וסוגי התרופות שלהלן, עלולה להגביר את השפעה ו/או את תופעות הלוואי: תרופות המשמשות לטיפול בדיכאון, חרדה או הפרעות שינה. למשל: פבוקסיל, סרזון (נפאזודון), פרוזק.
תרופות נוספות שלהן עלולה להיות אינטראקציה בשילוב עם קסנקס הן: תרופות משככות כאב כמו קודאין מורפין, אלגוליזין; תרופות לאפילפסיה ותרופות נוגדות פסיכוזה; תרופות לזיהומים ממקור פטרייתי בבליעה; גלולות נגד הריון; סוגי אנטיביוטיקה שונים (למשל: אריתרומיצין); אנטיהיסטמינים להפחתת תסמינים אלרגיים; סימטידין; דילטיאזם; ריטונאביר וכן תרופות נוספות לטיפול באיידס.
הוראות שימוש
• אין לחתוך את הטבליה, אלא במקרה של קושי בבליעה ואז ניתן לחצות ולבלוע בנפרד את 2 החצאים.
• ניתן לקחת בין פעם 1 ל-3 פעמים ביום. לפי הוראות הרופא.
• המינון המומלץ במבוגרים הוא בין 0.25 ל – 1.5 מ"ג בתחילת טיפול ועד ל-3 מ"ג ואף יותר. תלוי בהנחיות הרופא המטפל.
• ההשפעה מתחילה מתוך 10 עד 120 דקות. משך ההשפעה הוא עד כ-18 שעות.
• אין הגבלת תזונתיות בתקופת נטילת התרופה.
• האחסון צריך להיות במקום יבש וקריר, ללא חשיפה לאור ורחוק מילדים.
• במידה ושכחתם לקחת מנה, ניתן לקחת כשנזכרים. אין לקחת 2 מנות אלפריד בבת אחת.
• ניתן להפסיק שימוש ללא חשש במידה ולקחת פחות מ-14 יום. במידה ולקחת זמן ממושך, יש לשוחח עם הרופא המטפל קרוב לוודאי ימליץ על ירידה הדרגתית על מנת להפחית סימפטומים לא נעימים של גמילה.
• במידה ולקחת מינון עודף, יש להניח שלא יגרמו לך תופעות מסוכנות. עם זאת מינון גבוה עלול לגרום לאי שיווי משקל, איבוד הכרה ותרדמה. כדאי לדווח על כך לרופא.
אזהרות
• אסור להשתמש בתרופה במהלך הריון או הנקה.
• אין לתת לילדים מתחת לגיל 18.
• בקרב קשישים ובכלל הקסנקס עלולה לפגוע בקואורדינציה ובערנות ולכן יש להתייחס לכך ולהיזהר.
• כדאי להימנע מנהיגה בזמן השפעת התרופה.
• אסור לצרוך משקאות אלכוהוליים בתקופת הטיפול.
שימוש בטווח ארוך
• קסנקס (אלפראזולאם) הנה תרופה המומלצת לטיפול לטווח קצר שאינו עולה על 3 חודשים. בלבד (לא יותר מ- 12).
• שימוש ממושך עלול ליצור לירידה בהשפעת התרופה (סבילות) וכן לתלות.
• במקרה שנוצרת תלות או התמכרות, החולה עלול לפתח תופעות לוואי לא נעימות בעת הגמילה, למשל: מתח ועצבנות, בלבול, רעידות, עוויתות, אינסומניה, הקאות, בחילות וכאבי בטן, הזעת יתר.
• למרות שנוטלים אותו המינון. שימוש זה עלול לגרום גם לתופעה קשה של תלות, בה יקשה על החולה להפסיק ליטול את התרופה, ואף לתופעות גמילה, כגון: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות.
• בזמן ניתוח הכולל הרדמה כללית יש לדווח למרדים ולמנתח על נטילת התרופה.
מתי אסור לקחת אלפריד?
• כאשר קיימת רגישות לחומר הפעיל ו/או למרכיבים אחרים.
• לחולים במיאסטניה גרביס (מחלה אוטואימונית).
• הפרעות קשות בחזה, הפסקת נשימה בשינה וקשיי נשימה.
• הפרעות כבד משמעותיות.
• במהלך הריון ובתקופת ההנקה.
• גלאוקומה (מחלה שפוגעת בעצב הראייה) – מסוג הזווית הסגורה.
קסנקס – גמילה ותלות
תלות בקסנקס
שימוש בקסנקס למשך תקופה ארוכה עלול לגרום לתלות. כאשר נגרמת תלות, הגוף דורש מינון גדול או יותר או שימוש בתדירות גדולה יותר על מנת להשיג את אותו אפקט שהושג בתחילת הטיפול.
שימוש לעיתים תכופות בתרופה, בעיקר כשמדובר במינון גבוה, עלול להביא לפיתוח תלות כימית באלפראזולאם. המשמעות היא שגופך אינו מסוגל לפעול באופן תקין ללא התרופה. קיימת אפשרות שגם אדם שנטל קסנקס לפי הוראות הרופא יסבול גם הוא מתלות בתרופה.
הפסקת השימוש עלולה להוביל לשלל תסמיני גמילה. חלק מהמשתמשים עלולים להמשיך את השימוש בתרופה רק כדי לא לחוות את אותם תסמיני גמילה.
גמילה מקסנקס
חולה אשר מגיע לראשונה למרכז טיפול לגמילה מקסנקס מתחיל את התהליך לניקוי הרעלים (דה טוקסיפיקציה). גמילה רפואית חיונית עבור אנשים שפיתחו תלות, בשל הסכנה להתקפים וסכנות רפואיות נוספות.
במהלך תקופת הגמילה, שעשויה לקחת מספר שבועות ובמהלכה מופחתת כמות אלפראזולאם בהדרגה רבה, הגוף מקבל את ההזדמנות להסתגל לחיים ללא קסנקס מבלי לחוות את תופעות הגמילה הקשים והסיכונים הרפואיים. לעתים במהלך הגמילה ייעשה שימוש בבנזודיאזפין אחר – עם מחצית חיים ארוכה יותר.
בתי חולים, מרכזי גמילה ומרכזי דה טוקסיפיקציה מכשירים צוותים רפואיים ספציפיים כדי לעזור לך להתמודד בהצלחה עם תסמיני גמילה. במידה ותסמיני הגמילה מתמשכים ו/או קשים, הצוות יכול לספק לך תרופות שיעזרו לשכך את הסימפטומים ולעזור לך לעבור בהצלחה את תהליך הגמילה.
ביבליוגרפיה
1. Spiegel DA, Efficacy studies of alprazolam in panic disorder. Psychopharmacol Bull. 1998;34(2):191-5.
שלום רב,
השתמשתי 20 חודשים בקסנקס ורציתי לשאול את המומחים שלכם לגבי מה שכתוב על קסנקס והשפעתו על המוח והאם אלו הם נזקים הפיכים או בלתי הפיכים.
בברכה,
שלום וברכה,
תודה על שאלתך החשובה. בספרות הרפואית הדעות חלוקות לגביי ההשפעה של תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים על המוח ובכלל זה קסנקס הנמנה על משפחה זו.
להלן מספר דוגמאות:
במחקר משנת 1989, שבו בוצע מעקב בן 4 עד 6 שנים, באמצעות בדיקות CT, אחר 30 חולים שביצעו שימוש לרעה (Abuse) בבנזודיאזפינים. אצל חלק מהחולים שהשתמשו בבנזודיאזפינים בקביעות ובמינון גבוה נמצאה פגיעה בתפקוד הנוירופסיכולוגי. כמו כן נצפה נזק מוחי הדומה לנזק הנגרם משתיית אלכוהול. קישור למחקר: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1360-0443.1989.tb00612.x
לעומת זאת, במחקר דומה שבוצע בשנת 1993 לא נצפו נזקים או הבדלים מוחיים בין קבוצת המשתמשים לקבוצת הביקורת. קישור: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/016517819390037H?via%3Dihub
מחקר נוסף שפורסם בשנת 2016 בדק את הקשר בין נטילת בנזודיאזפינים והסיכון לפגיעה קוגניטיבית ו/או פיתוח דמנציה (ובכלל זה אלצהיימר). החוקרים ביצעו מעקב בן 7.3 שנים בממוצע, אחר 3,434 משתתפים. בתוצאות לא נמצאו הבדלים בין הקבוצה שנטלה בנזודיאזפינים לקבוצת הביקורת. קישור: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737849
יש לציין שמחקר זה סתר מחקר אחר שפורסם ב-2014 ומצא קשר בין נטילת בנזודיאזפינים ומחלת אלצהיימר. קישור: https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/news/benzodiazepine-use-is-associated-with-alzheimers-disease-finds-study/20066461.article?firstPass=false
לסיכום ולאור המחקרים הסותרים, שאת מקצתם ציינתי לעיל, יהיה ככל הנראה צורך בביצוע מחקרים נוספים תוך שימוש באמצעי הדמיה מתקדמים יותר כמו MRI ו-PET כדי לבחון את שאלתך.