האתר הגדול והנצפה בישראל בתחום הפרעות שינה

קלונקס (קלונאזפאם): שאלות ותשובות

קלונקס או ריבוטריל (טיפות) הם השמות המסחריים של תרופת המרשם קלונאזפאם הפועלת על מערכת העצבים. התרופה משמשת כטיפול במצבי חרדה ופניקה, הפרעות שינה ואפילפסיה ומשתייכת למשפחת הבנזודיאזפינים. נמצאת בסל הבריאות.

 

מבנה ופורמולה מולקולריים של קלונאזפאם

 

שאלות ותשובות מומחים

להלן שאלות נפוצות בנוגע לקלונקס (קלונאזפאם) ותשובות מומחים. לתשומת לבכם, למומחים שונים יכולות להיות דעות וגישה רפואית שונה לגביי השימוש בתרופה, בטיחותה ויעילותה.

 

כיוון שמדובר בתרופת מרשם וקיימים סיכונים בעת השימוש בה – בהם התמכרות, תופעות לוואי, אינטראקציה בין תרופתית וכן הלאה, אין להסתפק בתשובות בדף זה ונדרש ייעוץ פרטני עם הרופא המטפל טרם השימוש בתרופה.

 

מינון יומי

ש: מה המינון היומי המומלץ לקלונקס?

ת: לא ניתן לתת המלצה גורפת על מינון ספציפי כיוון שהמינון תלוי במשקל, גיל, הסיבה שלשמה הוא ניתן (חרדה, שינה, אפילפסיה) והשפעתו על החולה. קלונקס מיוצר בכדורים של 0.2 ו-0.5 מ"ג וניתן לעתים במנה אחת ולעתים בחלוקה למספר מנות ביום. מינון יומי נפוץ במצבי חרדה במבוגרים יתחיל ב-0.5 מ"ג ויועלה בהדרגה לפי הצורך עד 4 מ"ג ויש שיעלו עד 10 מ"ג ביום.

 

באפילפסיה המינון גבוה יותר ויכול להתחיל ב-1.5 מ"ג ולעלות באופן הדרגתי עד 20 מ"ג אם צריך. לרוב מושגת שליטה בפרכוסים במינון נמוך יותר. המינון בילדים מתחת לגיל 18 עם מצבי חרדה או אפילפסיה יהיה נמוך יותר ומותאם לגיל ולמשקל.

 

 

קלונקס קבוע

ש: בשבוע האחרון אני לוקחת בערב 0.5 מ"ג קלונקס ומרגישה נהדר וללא חרדה. אני הרבה יותר שלווה ואופטימית. מאוד הייתי רוצה לקחת את הכדור באופן קבוע. האם זה אפשרי? האם אני עלולה להתמכר?

ת: משמח לשמוע שהתרופה מועילה לך. עם זאת קשה לדעת אם את נמנית עם קבוצת האנשים שמסוגלים להסתדר עם מינון נמוך ויציב לאורך זמן או עם הקבוצה שנוטה להסתגל לתרופה ולכן נזקקת לעלות מינון כל הזמן כדי להשיג את אותו אפקט מרגיע. מדבריך נראה שאת זקוקה לתרופה קבועה שתגרום את אותו אפקט חיובי ולכן כדאי לשקול אפשרויות אחרות, שאין בהן סיכון לפיתוח תלות, כמו טיפול בנוגדי חרדה.

 

שימוש ממושך

ש: אני לוקח קלונקס להרגעה באופן קבוע וממושך של למעלה מחצי שנה. לפעמים אפילו כמה פעמים ביום. קראתי שהתרופה ניתנת לתקופה קצרה בלבד ואני חושש. האם יש סכנה לבריאותי?

ת: החששות שלך בהחלט במקומם. שימוש לזמן ממושך עלול להפחית מיעילות התרופה וליצור תלות אצל חלק מהאנשים. בנוסף נטילה ממושכת מחייבת לערוך בדיקות דם תקופתיות ותפקודי כבד. כדאי מאוד לבצע אבחון מסודר ולטפל בבעיה העיקרית אצלך לצד ירידה הדרגתית ואטית במינון בפיקוח רופא כמובן.

 

מינון יתר

ש: אילו תופעות יש למינון יתר של קלונקס? מה המינון המקסימלי שמותר? האם זה מסוכן?

ת: קלונאזפאם היא תרופה עם יעילות גבוהה. בשל האפקט המרגיע שלה, הנוסך תחושת אופוריה, נעשה בה לעתים קרובות שימוש מזיק (abuse) החורג מההנחיות הרפואית. מינון יתר של קלונאזפאם בלבד עלול להיות קטלני רק לעתים נדירות. זאת כיוון שרמת הרעילות של התרופה נמוכה. מחקר מצא שמספר מקרי המוות בקרב מיליון משתמשים בתרופות ממשפחת המבנזודיאזפינים עומד על מספר חד ספרתי.

 

עם זאת, יש אנשים שעושים שימוש מזיק בתרופה, בשילוב אלכוהול או תרופות אחרות, ובכך מעלים את הסיכון לפגיעה חמורה ומוות. תסמינים אפשריים אצל אנשים שצרכו מינון יתר כוללים: סחרחורת וחוסר שיווי משקל, עייפות ותחושת רדימות חריגה, בחילות, רפלקסים לא תקינים, הפרעות בקואורדינציה וביכולת המוטורית, ירידה בלחץ הדם, תרדמת (קומה) ובמקרים נדירים כפי שציינו – גם מוות.

 

זמן השפעה

ש: תוך כמה זמן קלונקס משפיע? לכמה זמן הוא משפיע? מתי הוא נעלם מהגוף?

ת: תחילת ההשפעה היא בתוך חצי שעה עד שעה מזמן הנטילה. השפעתו נחשבת לאטית וריכוזו בדם מגיע למקסימום בתוך 4 שעות ממועד הנטילה. זמן מחצית החיים שלו נע בין 18 ל-50 וזמן ההשפעה המקסימלי הוא עד 40 שעות, ולעתים פחות מכך. התרופה "מתנקה" מהגוף לאחר 7 עד 10 ימים.

 

קלונקס ומריחואנה (קנאביס)

ש: אני בן 32 ונוטל קלונקס 2 מ"ג ביום כבר 3 שנים בגלל חרדות. לאחרונה התחלתי לעשן מריחואנה בסופי שבוע עם חברים ולאחר מכן אני מרגיש מטושטש ולא מרוכז ביום למחרת ולפעמים גם כעבור יומיים. נאמר לי שההשפעה של מריחואנה לא אמורה להימשך כל כך הרבה זמן. מה הסיבה?

ת: לקנאביס ולקלונאזפאם (קלונקס) יש השפעה מדכאת על מערכת העצבים המרכזית (CNS), כך שנטילה של שניהם יחד עלולה להגביר את ההשפעה. דבר נוסף שיכול להסביר את השפעה הממושכת היא שמריחואנה מעכבת את הפעילות של אנזימי כבד ספציפיים שמשמשים לפירוק של קלונאזפאם.

 

תוצאה היא שריכוז הקלונאזפאם בדם נשאר לזמן ארוך יותר וכך גם האפקט שמתבטא אצלך בטשטוש וחוסר ריכוז. נתון נוסף כדאי לדעת הוא שהשפעת הקלונאזפאם נמשכת כ- 24 שעות והוא מתנקה מהגוף בתוך כמה ימים.

 

 

קלונקס ואלכוהול

ש: האם מותר לקחת קלונקס עם אלכוהול? כמה זמן אחרי ולפני אלכוהול אפשר לקחת?

ת: ערבוב של קלונקס עם אלכוהול ולמעשה נטילה של כל תרופה אחרת ממשפחת הבנזודיאזפינים עם או בסמוך לשתיית אלכוהול מסוכנת מאוד. האלכוהול מעצים את ההשפעה המדכאת של מערכת העצבים המרכזית ועלולים להוביל לדום נשימה ואף מוות.

 

לגביי השאלה בדבר הזמן שיש לחכות אחרי שתיית אלכוהול או לפני שתיית אלכוהול, יש לקחת בחשבון שהשפעת התרופה ממושכת (עד 40 שעות). כמו כן משך הזמן שלוקח לגוף לפרק את האלכוהול יכול להגיע לשעות ארוכות. נתון זה שונה בין אדם לאדם ותלוי בין היתר במגדר, גיל, משקל ומוצא. יש לדעת שאלכוהול יכול להימצא בשתן אפילו לאחר מספר ימים.

 

שכחתי לקחת

ש: אני נוטלת קלונקס בשתי מנות. בבוקר ובערב. לפעמים אני שוכחת לנטול בבוקר, מה לעשות?

ת: עקרונית יש לקחת את התרופה ברגע שנזכרת. עם זאת, אם מועד הנטילה הבא קרוב. למשל אם שכחת לקחת בבוקר ונזכרת רק כשכבר אחר הצהריים, ההנחיות הן לדלג על המנה ששכחת ולנטול את המנה הבאה בזמן הרגיל (בערב במקרה שלך). בכל מקרה אסור לך לקחת 2 מנות בבת אחת.

 

חרדה חברתית

ש: האם קלונקס יכול לעזור לחרדה חברתית?

ת: אחת ההתוויות של התרופה היא להפרעות חרדה, כך שהוא בהחלט יכול לעזור להפרעת חרדה חברתית שנמנית עמן. כדאי בנוסף להיוועץ עם פסיכיאטר לגביי תרופות שיכולות להועיל וכמו כן לשקול טיפול קבוצתי שיכול להתאים מאוד להפרעה זו.

 

תופעות לוואי נפוצות ונדירות

ש: התחלתי לקחת קלונקס במינון נמוך יחסית ויש לי כאבי ראש וגם עייפות. אלה תופעות לוואי רגילות או משהו מדאיג? יש תופעות לוואי נוספות שעלולות להופיע?

ת: יכולות להופיע תופעות לוואי בזמן נטילת קלונאזפאם, בעיקר בהתחלה. אצל רוב המשתמשים הן עוברות לבד תוך זמן קצר. בין תופעות הלוואי השכיחות ניתן למצוא כאבי ראש ועייפות (כפי שאצלך), עצירות או שלשול, פגיעה בקוגניציה, תחושת אופוריה, קשיי דיבור, פגיעה בקואורדינציה (אטקסיה), רגזנות ואגרסיביות, ליבידו (יצר מיני) מופחת, בחילה, צימאון ופה יבש, קושי לתת שתן, חבלה או דימומים, בלבול ופגיעה בזיכרון לטווח קצר, צמרמורות, שינויים בקצב הלב, רעידות, תחושת גודש באזור החזה, כאבי בטן.

 

תופעות לוואי נדירות יחסית הן הפרעות פסיכיאטריות קשות (למשל פסיכוזה), פרכוסים, הפרעות התנהגות כמו אימפולסיביות (ביצוע פעולות תוך חוסר מודעות להשלכותיהן), פגיעה כבדית, בריחת שתן, תרומבוציטופניה (מספר טסיות דם נמוך).

 

כמו כן עלולות להופיע תופעות לוואי פרדוקסליות (הפוכות) ובהן: דיכאון, דיספוריה (מצב רוח כללי ירוד), הפרעות שינה וביעותי לילה. אצל ילדים המקבלים ריבוטריל (טיפות) יכולה להיות הפרשה מוגברת של ליחה או רוק ויש לפקח ולוודא שאין קשיי נשימה.

 

 

פעולה והשפעה

ש: מה זה קלונקס? מה הוא עושה וכיצד הוא פועל ומשפיע?

ת: קלונאזפאם משתייך למשפחת הבנזודיאזפינים – בדומה לקסנקס, ואליום ואטיוון. פעולתו הפרמקולוגית אינה ברורה לחלוטין, אולם ככל הנראה הוא משפר את פעילות החומצה הגאמא אמינובוטירית (GABA). ה-GABA הנו נוירוטרנסמיטור (כימיקל שמאפשר תקשורת בין תאים) בסינפסות (אזור המפגש בין תאים) מעכבות במוח. ההערכה היא שהשפעתו מפחיתה פעילות עצבית גבוהה שגורמת להפרעות חרדה ולסוגי מסוימים של פרכוסים.

 

ואבן או קלונקס

ש: אני מתלבט אם לקחת ואבן או קלונקס ורציתי לברר מה ההבדל ביניהן מבחינת השפעה, זמן פעולה ומינון? האם מותר לקחת את שתיהן יחד? האם אפשר לנסות אחת ולאחר מכן לעבור לשנייה?

ת: שתי התרופות משמשות להרגעה וניתנות להפרעות חרדה. קלונקס משמש גם לטיפול באפילפסיה. שתיהן משתייכות למשפחת הבנזודיאזפינים. הוואבן נחשב לחלש יותר מהקלונקס. משך זמן השפעה של הקלונקס ארוך בהרבה מהוואבן. כמו כן זמן הפינוי מהגוף שונה ביניהם.

 

בדרך כלל לא כדאי לעבור בין שתי התרופות ללא ייעוץ ופיקוח רפואי הדוק. כמו כן לא מומלץ לקחת את שתי התרופות במקביל. יש לבדוק תוך היוועצות עם רופא מי מהתרופות יותר מתאימה ונוחה לך אישית ולהשתמש בה במינון המתאים לך.

 

קלונקס וציפרלקס

ש: אני מטופל בציפרלקס וקלונאזפאם במינון 1 מ"ג בשל חרדות ודיכאון . את הקלונאזפאם אני נוטל לפני השינה. הטיפול רק בתחילתו אבל אני מרגיש עייפות רבה במשך היום ועדיין סובל מחרדות אם כי פחות. האם ייתכן שהקלונאזפאם לא מתאים לי ולכן גורם לעייפות? אולי המינון גבוה מדי בשבילי?

ת: ראשית, כדאי לדעת שהטיפול ארוך הטווח הוא הציפרלקס. הקלונאזפאם משמש כמעין "אקמול" כלומר כטיפול זמני להפחתת החרדה והדיכאון עד שהאפקט של הציפרלקס יכנס לפעולה. עניין של מספר שבועות בדרך כלל.

 

לגביי העייפות, יש לקחת בחשבון שהיא עלולה להיות תוצאה של הדיכאון עצמו ולאו דווקא של הקלונאזפאם. הדבר הטוב ביותר הוא לחזור לרופא המטפל ולהתייעץ עמו לגביי המינון ושל הקלונאזפאם ואולי גם לגביי תרופות חלופיות עם משך זמן פעולה קצר יותר כמו לוריוון.

 

קלונקס או אסיוול

ש: אני סובלת מקושי להירדם ונוטלת קלונקס. האם כדאי להחליף אותו באסיוול? מי מהתרופות יותר מרדימה וממכרת? מה בעצם ההבדל בין התרופות אם הן מאותה משפחה? האם אפשר לקחת את שתיהן יחד?

ת: שתי התרופות משתייכות למשפחת הבנזודיאזפינים, אם כי יש להן תכונות פרמקולוגיות מעט שונות. ניתן להחליף לאסיוול כפוף לייעוץ רפואי כמובן. האפקט המרדים של קלונקס חזק הרבה יותר ויש לקחת בחשבון שהוא גם ממכר יותר. לא מומלץ לשלב את שתי התרופות יחד.

 

קלונקס עם אנטיביוטיקה

ש: אני לוקח קלונקס אחת לכמה ימים וצריך להתחיל טיפול באנטיביוטיקה מסוג אוגמנטין. האם מותר לקחת אותם יחד?

ת: לא ידוע לי על אינטראקציה בין התרופות וניתן לצרוך אותן יחד. לתשומת לבך, דבריי מכוונים לאוגמנטין בלבד. אנטיביוטיקה מסוג אריתרומיצין למשל עלולה להגביר את רמת הקלונקס בדם.

 

קלונקס עם ציפרלקס

ש: אני לוקח קלונקס ובשבועיים האחרונים גם הוסיפו לי ציפרלקס. אני מרגיש שיש דווקא החמרה מבחינת החרדות.. איך זה יכול להיות? בנוסף יש לי לפעמים התכווצות שרירים ברגל כשאני יושב. האם זה קשור לאחת מהתרופות?

ת: לעתים קרובות תרופות הפועלות על המנגנון הסרוטנרגי, כמו הציפרלקס, גורמות בתחילת הטיפול להחמרת התופעות שבהן הן נועדו לטפל, כמו חרדה. לאחר מכן האפקט הטיפולי נכנס לפעולה והמצב משתפר. לא סביר שהקלונקס גרם להתכווצות שרירים ברגל כיוון שמדובר בתרופה שדווקא אמורה להרפות שרירים. גם הציפרלקס לא אמור לגרום לתופעה זו אם כי לעתים רחוקות ביותר הוא יכול לגרום לתסמונת הרגליים העצבניות (חסרות מנוח).

 

קלונקס עם ויפאקס

ש: אני סובלת מחרדות קשות ולוקחת בחודשיים האחרונים ויפאקס עם קלונקס 3 מ"ג לפני השינה. האפקט של הטיפול מאוד חיובי ואני מרוצה סך הכל. הבעיה היחידה שקשה לי מאוד להתעורר בבקרים לעבודה. אני מפחדת לרדת במינון כיוון שהטיפול מאוד יעיל. מה כדאי לעשות?

ת: קלונקס במינון של 3 מ"ג הוא די גבוה ומסביר את הקושי שלך להתעורר בבוקר. כדאי להיוועץ עם הרופא לגביי הורדה הדרגתית של המינון. לאחר חודשיים יש להניח שהוויפאקס כבר נכנס לפעולה וקרוב לוודאי שזה יעזור בתהליך ההורדה של הקלונקס אם הרופא המטפל יחליט שזה הדבר הנכון עבורך.

 

 

קלונקס או זנקס

ש: מה ההבדל בין קלונקס לזנקס (קסנקס) מבחינת השפעה ותופעות לוואי?

ת: מדובר בתרופות הרגעה המשתייכות למשפחת הבנזודיאדפינים. לזנקס יש בנוסף גם אפקט ייחודי נוגד דיכאון, וכמו כן זמן הפעולה שלו קצר יותר. תופעות הלוואי אצל שניהם דומות יחסית.

 

קלונקס או לוריוון

ש: תוך כמה זמן משפיע לוריוון ותוך כמה זמן קלונקס? לכמה זמן השפעתם נמשכת? האם אפשר לקחת את שתי התרופות במקביל?

ת: שניהם מתחילים להשפיע בדרך כלל תוך 30 עד 60 דקות. השפעת הלורייון נמשכת כארבע שעות והקלונקס עד שלושים שעות. אפשר לשלב את שניהם, אבל רוב הרופאים מעדיפים לתת תרופה אחת.

 

קלונקס או אלפרליד

ש: מה עדיף אלפרליד או קלונקס? מה ההבדל ביניהם? האם קיים שוני מבחינת משך ההשפעה והסיכוי להתמכרות?

ת: שתי התרופות משתייכות למשפחת הבנזודיאזפינים ומשמשות להרגעה. שתיהן נספגות במהירות ומשפיעות במהירות. הקלונקס גם משמש כתרופה לאפילפסיה ויש לו נטייה לגרום עייפות ונמנום, בעיקר בהתחלה. זמן מחצית החיים של אלפרליד הוא בסביבות 12 שעות בהשוואה ל-30 של הקלונקס. האלפרליד גם מתפנה מהגוף מהר יותר. בספרות ניתן למצוא מידע רב אודות התמכרות לאלפרליד, אולם בישראל נראה שיש דווקא יותר מכורים לקלונקס.

 

קלונקס לשינה

ש: אני נוטלת בונדורמין לפני השינה אבל לא מצליחה לישון מעבר לחמש שעות ומתעוררת עייפה ותשושה. האם כדאי להחליף את הבונדרומין בקלונקס או לשלב את שתי התרופות?

ת: סביר להניח שמעבר לקלונקס ירדים אותך בהתחלה אבל בהמשך יקרה מה שקרה עם הבונדרומין. שתי התרופות פועלות על קולטן זהה ומשתייכות לאותה המשפחה. שילוב שלהם יחד אינו אמור להיות חיובי באופן תאורטי. בפועל יש דיווחים של לא מעט מטופלים שיש לשילובים מסוג זה השפעה מועילה. כדאי מאוד לברר ממה נובעת הפרעת השינה שלך? בהחלט ייתכן שמעורב כאן דיכאון שיש לטפל בו וזה גם יפתור את בעיית השינה.

 

קלונקס לפני טיסה

ש: אני נוטלת ויפאקס בגלל דיכאון וחרדה. יש לי טיסה בקרוב ורציתי לדעת אם כדאי לבקש מהרופא קלונקס לפני טיסה ומתי צריך לקחת? עליי לציין שבעבר עברתי התקף חרדה כבר בנמל התעופה.

ת: קלונקס יכולה להיות אפשרות טובה לפני טיסה. תחילת הפעולה של התרופה היא כשעה וחצי עד שעתיים לאחר הנטילה ויש להתאים את תזמון הנטילה בהתאם למועד הטיסה (או ההגעה לנמל התעופה). התרופה משפיעה לשעות ארוכות ולכן מתאימה בדרך כלל לטיסות ארוכות. לטיסות קצרות יותר ייתכן שהרופא יעדיף לרשום לך לוריוון או ואבן. כמובן שעלייך להתייעץ אתו לגביי המינון המתאים לך. במידה ואת טסה באפן תדיר כדאי גם לשקול לשלב טיפול התנהגותי.

 

התמכרות והפסקה

ש: לקחתי ציפראמיל במשך כמה שנים בגלל חרדה ודיכאון והפסקתי כיוון שהפסיק לעזור. בחצי השנה האחרונה אני לוקחת קלונקס בלבד, פעמיים או שלוש ביום, כל פעם במינון 2 מ"ג. הכדור עוזר אבל קראתי שהוא מאוד ממכר. אני רוצה להפסיק אבל מפחדת מהגמילה. איך עושים את זה?

ת: למיטב הבנתי את עדיין סובלת מחרדה ודיכאון. לכן לא ברור לי מדוע אינך מטופלת בנוגד דיכאון חלופי לציפראמיל? הקלונקס אכן יעיל מאוד בהפחתת חרדה אבל גם ממכר כפי שציינת ולכן בדרך כלל משמש כטיפול תומך וזמני עד שנוגד הדיכאון נכנס לפעולה.

 

לתשומת לבך, הפסקה של קלונקס צריכה להיעשות באופן הדרגתי ובפיקוח רפואי צמוד. למשל הורדת רבע מהמינון היומי פעם בשבוע או שבועיים. עם זאת הפסקת התרופה ללא טיפול חלופי יוביל ככל הנראה לחזרה של תסמיני החרדה והדיכאון. מאוד מומלץ שתגיעי לפסיכיאטר שיבצע אבחון מתאים ולאחר מכן יתאים לך תכנית טיפולית.

 

 

תופעות גמילה

ש: אילו תופעות גמילה עלולות להופיע כאשר מפסיקים קלונקס? אני לוקחת קרוב ל-10 שנים מינון של 0.5 מ"ג פעם ביום לפני השינה. מה הדרך הנכונה לגמילה ולאילו תופעות גמילה עליי לצפות בזמן התהליך?

ת: הפסקת תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים נעשית תמיד בהדרגה על מנת להפחית תופעות גמילה לא נעימות. קיימים לכך פרוטוקולים ייעודיים הנמצאים אצל הרופא המטפל על מנת לסייע לו להתאים את הקצב למטופל. ישנם משתנים נוספים הנלקחים בחשבון בתהליך הגמילה כמו הסיבה (ההתוויה) שלשמה ניטלה התרופה, סוג התרופה, המינון שניתן וזמן השימוש הכולל.

 

המינון שאת נוטלת נחשב לנמוך. עם זאת, כיוון שנטלת את התרופה לזמן ממושך, רופאים רבים ימליצו בכל זאת לבצע את התהליך באופן הדרגתי. תופעות או תסמיני גמילה שעלולים להופיע, בעיקר בשל הפסקה לא הדרגתית של התרופה, הן: הזעה, בחילות והקאות, כאבי בטן, חרדה, מתח, רגזנות, רעד, עוויתות, אגיטציה (תנועות חזרתיות לא רצוניות), הפרעות שינה, הזיות ועוד. תסמיני הגמילה בדרך כלל עוברים לבד בתוך מספר שבועות.

 

קלונקס בהריון

ש: מותר לקחת קלונקס בהריון ו/או בתחילת ההיריון?

ת: קיים סולם המעריך את הסיכון מול התועלת של לקיחת תרופות בזמן הריון. קלונאזפאם משתייך לקטגוריה D – שבה כלולות תרופות המהוות סיכון לעובר, אם כי הנתונים לגביו אינם חד משמעיים. בעלון התרופה כתוב שהוא אסור לשימוש בזמן הריון. החשש הוא בעיקר בתחילת ההיריון וככל שההיריון מתקדם הסיכון הולך ופוחת.

 

לעתים יחליט הרופא המטפל לתת אותה למטופלת במידה והתועלת הקלינית לאם ו/או לעובר עולה על הסכנות האפשריות. כדי להעריך את מידת הסכנה באופן מהימן נדרשים מחקרים נוספים.

 

קלונקס בהנקה

ש: האם אפשר לקחת קלונקס בהנקה? האם זה עלול לסכן את התינוק?

ת: גם כאן, ההנחיות הרשמיות הן שאין לקחת קלונקס בהנקה. הטעם לכך שיש מעבר של כמות קטנה מהתרופה לחלב האם. כמו כן אין עדויות מספקות לבטיחות התרופה בהנקה (או להפך). בקרב רופאים יש דעות לכאן ולכאן ולכן הצעד הנכון ביותר הוא להתייעץ עם גניקולוג/ית ו/או פסיכיאטר/ית המכירים אותך ולברר באופן פרטני את התועלת אל מול הסיכון.

 

קלונקס להרגעה

ש: תוך כמה זמן מביא הקלונקס להרגעה והפחתת חרדות? מתי הוא מגיע לשיא ההשפעה ולכמה זמן ההשפעה המרגיעה נמשכת? מתי הוא יוצא מהגוף?

ת: יש לקחת בחשבון שהתשובות מתייחסות לחולה הממוצע ואצל כל אחד זמני ההשפעה יכולים להיות שונים. התרופה מתחילה להשפיע לרוב בתוך 30 עד 60 דקות ומגיעה לשיא ההשפעה בתוך שעתיים או שלוש. ההשפעה נמשכת בסביבות 6 שעות. התרופה "יוצאת" מהגוף תוך 3-4 ימים.

 

קלונקס וריטלין

ש: אני לוקחת קלונס כשנתיים ונרשם לי לאחרונה ריטלין. האם עלולה להיות אינטראקציה בעייתית בין התרופות?

ת: לא ידוע לי על התנגשות בין התרופות, אם כי תיתכן תגובה מעט פחות טובה לריטלין. לא ציינת לשם מה את לוקחת קלונקס… לחרדות? קשיי שינה? מכל מקום, קחי בחשבון שריטלין עלול לגרום להפרעות שינה וחרדה אצל אנשים מסוימים. השאלה החשובה היא מדוע את זקוקה לקלונקס כל כך הרבה זמן? חסר פה מידע כדי להשלים את התשובה.

 

קלונקס ואדוויל

ש: האם מותר לקחת כדור לכאב ראש מסוג אדוויל קרוב לנטילת קלונקס? האם שילוב עם כוסית וודקה עלול לגרום נזק?

ת: אפשר לקחת אדוויל. לגביי הוודקה התשובה שלילית. שכן אלכוהול מגביר את האפקט המדכא של הקלונקס על מערכת העצבים המרכזית.

 

 

קלונקס (קלונאזפאם): שאלות ותשובות

קלונקס או ריבוטריל (טיפות) הם השמות המסחריים של תרופת המרשם קלונאזפאם הפועלת על מערכת העצבים. התרופה משמשת כטיפול במצבי חרדה ופניקה, הפרעות שינה ואפילפסיה ומשתייכת למשפחת הבנזודיאזפינים. נמצאת בסל הבריאות.

 

שאלות ותשובות מומחים

להלן שאלות נפוצות בנוגע לקלונקס (קלונאזפאם) ותשובות מומחים. לתשומת לבכם, למומחים שונים יכולות להיות דעות וגישה רפואית שונה לגביי השימוש בתרופה, בטיחותה ויעילותה.מבנה ופורמולה מולקולריים של קלונאזפאם

 

כיוון שמדובר בתרופת מרשם וקיימים סיכונים בעת השימוש בה – בהם התמכרות, תופעות לוואי, אינטראקציה בין תרופתית וכן הלאה, אין להסתפק בתשובות בדף זה ונדרש ייעוץ פרטני עם הרופא המטפל טרם השימוש בתרופה.

 

מינון יומי

ש: מה המינון היומי המומלץ לקלונקס?

ת: לא ניתן לתת המלצה גורפת על מינון ספציפי כיוון שהמינון תלוי במשקל, גיל, הסיבה שלשמה הוא ניתן (חרדה, שינה, אפילפסיה) והשפעתו על החולה. קלונקס מיוצר בכדורים של 0.2 ו-0.5 מ"ג וניתן לעתים במנה אחת ולעתים בחלוקה למספר מנות ביום. מינון יומי נפוץ במצבי חרדה במבוגרים יתחיל ב-0.5 מ"ג ויועלה בהדרגה לפי הצורך עד 4 מ"ג ויש שיעלו עד 10 מ"ג ביום.

 

באפילפסיה המינון גבוה יותר ויכול להתחיל ב-1.5 מ"ג ולעלות באופן הדרגתי עד 20 מ"ג אם צריך. לרוב מושגת שליטה בפרכוסים במינון נמוך יותר. המינון בילדים מתחת לגיל 18 עם מצבי חרדה או אפילפסיה יהיה נמוך יותר ומותאם לגיל ולמשקל.

 

קלונקס קבוע

ש: בשבוע האחרון אני לוקחת בערב 0.5 מ"ג קלונקס ומרגישה נהדר וללא חרדה. אני הרבה יותר שלווה ואופטימית. מאוד הייתי רוצה לקחת את הכדור באופן קבוע. האם זה אפשרי? האם אני עלולה להתמכר?

ת: משמח לשמוע שהתרופה מועילה לך. עם זאת קשה לדעת אם את נמנית עם קבוצת האנשים שמסוגלים להסתדר עם מינון נמוך ויציב לאורך זמן או עם הקבוצה שנוטה להסתגל לתרופה ולכן נזקקת לעלות מינון כל הזמן כדי להשיג את אותו אפקט מרגיע. מדבריך נראה שאת זקוקה לתרופה קבועה שתגרום את אותו אפקט חיובי ולכן כדאי לשקול אפשרויות אחרות, שאין בהן סיכון לפיתוח תלות, כמו טיפול בנוגדי חרדה.

 

שימוש ממושך

ש: אני לוקח קלונקס להרגעה באופן קבוע וממושך של למעלה מחצי שנה. לפעמים אפילו כמה פעמים ביום. קראתי שהתרופה ניתנת לתקופה קצרה בלבד ואני חושש. האם יש סכנה לבריאותי?

ת: החששות שלך בהחלט במקומם. שימוש לזמן ממושך עלול להפחית מיעילות התרופה וליצור תלות אצל חלק מהאנשים. בנוסף נטילה ממושכת מחייבת לערוך בדיקות דם תקופתיות ותפקודי כבד. כדאי מאוד לבצע אבחון מסודר ולטפל בבעיה העיקרית אצלך לצד ירידה הדרגתית ואטית במינון בפיקוח רופא כמובן.

 

מינון יתר

ש: אילו תופעות יש למינון יתר של קלונקס? מה המינון המקסימלי שמותר? האם זה מסוכן?

ת: קלונאזפאם היא תרופה עם יעילות גבוהה. בשל האפקט המרגיע שלה, הנוסך תחושת אופוריה, נעשה בה לעתים קרובות שימוש מזיק (abuse) החורג מההנחיות הרפואית. מינון יתר של קלונאזפאם בלבד עלול להיות קטלני רק לעתים נדירות. זאת כיוון שרמת הרעילות של התרופה נמוכה. מחקר מצא שמספר מקרי המוות בקרב מיליון משתמשים בתרופות ממשפחת המבנזודיאזפינים עומד על מספר חד ספרתי.

 

עם זאת, יש אנשים שעושים שימוש מזיק בתרופה, בשילוב אלכוהול או תרופות אחרות, ובכך מעלים את הסיכון לפגיעה חמורה ומוות. תסמינים אפשריים אצל אנשים שצרכו מינון יתר כוללים: סחרחורת וחוסר שיווי משקל, עייפות ותחושת רדימות חריגה, בחילות, רפלקסים לא תקינים, הפרעות בקואורדינציה וביכולת המוטורית, ירידה בלחץ הדם, תרדמת (קומה) ובמקרים נדירים כפי שציינו – גם מוות.

 

זמן השפעה

ש: תוך כמה זמן קלונקס משפיע? לכמה זמן הוא משפיע? מתי הוא נעלם מהגוף?

ת: תחילת ההשפעה היא בתוך חצי שעה עד שעה מזמן הנטילה. השפעתו נחשבת לאטית וריכוזו בדם מגיע למקסימום בתוך 4 שעות ממועד הנטילה. זמן מחצית החיים שלו נע בין 18 ל-50 וזמן ההשפעה המקסימלי הוא עד 40 שעות, ולעתים פחות מכך. התרופה "מתנקה" מהגוף לאחר 7 עד 10 ימים.

 

קלונקס ומריחואנה (קנאביס)

ש: אני בן 32 ונוטל קלונקס 2 מ"ג ביום כבר 3 שנים בגלל חרדות. לאחרונה התחלתי לעשן מריחואנה בסופי שבוע עם חברים ולאחר מכן אני מרגיש מטושטש ולא מרוכז ביום למחרת ולפעמים גם כעבור יומיים. נאמר לי שההשפעה של מריחואנה לא אמורה להימשך כל כך הרבה זמן. מה הסיבה?

ת: לקנאביס ולקלונאזפאם (קלונקס) יש השפעה מדכאת על מערכת העצבים המרכזית (CNS), כך שנטילה של שניהם יחד עלולה להגביר את ההשפעה. דבר נוסף שיכול להסביר את השפעה הממושכת היא שמריחואנה מעכבת את הפעילות של אנזימי כבד ספציפיים שמשמשים לפירוק של קלונאזפאם.

 

תוצאה היא שריכוז הקלונאזפאם בדם נשאר לזמן ארוך יותר וכך גם האפקט שמתבטא אצלך בטשטוש וחוסר ריכוז. נתון נוסף כדאי לדעת הוא שהשפעת הקלונאזפאם נמשכת כ- 24 שעות והוא מתנקה מהגוף בתוך כמה ימים.

 

קלונקס ואלכוהול

ש: האם מותר לקחת קלונקס עם אלכוהול? כמה זמן אחרי ולפני אלכוהול אפשר לקחת?

ת: ערבוב של קלונקס עם אלכוהול ולמעשה נטילה של כל תרופה אחרת ממשפחת הבנזודיאזפינים עם או בסמוך לשתיית אלכוהול מסוכנת מאוד. האלכוהול מעצים את ההשפעה המדכאת של מערכת העצבים המרכזית ועלולים להוביל לדום נשימה ואף מוות.

 

לגביי השאלה בדבר הזמן שיש לחכות אחרי שתיית אלכוהול או לפני שתיית אלכוהול, יש לקחת בחשבון שהשפעת התרופה ממושכת (עד 40 שעות). כמו כן משך הזמן שלוקח לגוף לפרק את האלכוהול יכול להגיע לשעות ארוכות. נתון זה שונה בין אדם לאדם ותלוי בין היתר במגדר, גיל, משקל ומוצא. יש לדעת שאלכוהול יכול להימצא בשתן אפילו לאחר מספר ימים.

 

שכחתי לקחת

ש: אני נוטלת קלונקס בשתי מנות. בבוקר ובערב. לפעמים אני שוכחת לנטול בבוקר, מה לעשות?

ת: עקרונית יש לקחת את התרופה ברגע שנזכרת. עם זאת, אם מועד הנטילה הבא קרוב. למשל אם שכחת לקחת בבוקר ונזכרת רק כשכבר אחר הצהריים, ההנחיות הן לדלג על המנה ששכחת ולנטול את המנה הבאה בזמן הרגיל (בערב במקרה שלך). בכל מקרה אסור לך לקחת 2 מנות בבת אחת.

 

חרדה חברתית

ש: האם קלונקס יכול לעזור לחרדה חברתית?

ת: אחת ההתוויות של התרופה היא להפרעות חרדה, כך שהוא בהחלט יכול לעזור להפרעת חרדה חברתית שנמנית עמן. כדאי בנוסף להיוועץ עם פסיכיאטר לגביי תרופות שיכולות להועיל וכמו כן לשקול טיפול קבוצתי שיכול להתאים מאוד להפרעה זו.

 

תופעות לוואי נפוצות ונדירות

ש: התחלתי לקחת קלונקס במינון נמוך יחסית ויש לי כאבי ראש וגם עייפות. אלה תופעות לוואי רגילות או משהו מדאיג? יש תופעות לוואי נוספות שעלולות להופיע?

ת: יכולות להופיע תופעות לוואי בזמן נטילת קלונאזפאם, בעיקר בהתחלה. אצל רוב המשתמשים הן עוברות לבד תוך זמן קצר. בין תופעות הלוואי השכיחות ניתן למצוא כאבי ראש ועייפות (כפי שאצלך), עצירות או שלשול, פגיעה בקוגניציה, תחושת אופוריה, קשיי דיבור, פגיעה בקואורדינציה (אטקסיה), רגזנות ואגרסיביות, ליבידו (יצר מיני) מופחת, בחילה, צימאון ופה יבש, קושי לתת שתן, חבלה או דימומים, בלבול ופגיעה בזיכרון לטווח קצר, צמרמורות, שינויים בקצב הלב, רעידות, תחושת גודש באזור החזה, כאבי בטן.

 

תופעות לוואי נדירות יחסית הן הפרעות פסיכיאטריות קשות (למשל פסיכוזה), פרכוסים, הפרעות התנהגות כמו אימפולסיביות (ביצוע פעולות תוך חוסר מודעות להשלכותיהן), פגיעה כבדית, בריחת שתן, תרומבוציטופניה (מספר טסיות דם נמוך).

 

כמו כן עלולות להופיע תופעות לוואי פרדוקסליות (הפוכות) ובהן: דיכאון, דיספוריה (מצב רוח כללי ירוד), הפרעות שינה וביעותי לילה. אצל ילדים המקבלים ריבוטריל (טיפות) יכולה להיות הפרשה מוגברת של ליחה או רוק ויש לפקח ולוודא שאין קשיי נשימה.

 

פעולה והשפעה

ש: מה זה קלונקס? מה הוא עושה וכיצד הוא פועל ומשפיע?

ת: קלונאזפאם משתייך למשפחת הבנזודיאזפינים – בדומה לקסנקס, ואליום ואטיוון. פעולתו הפרמקולוגית אינה ברורה לחלוטין, אולם ככל הנראה הוא משפר את פעילות החומצה הגאמא אמינובוטירית (GABA). ה-GABA הנו נוירוטרנסמיטור (כימיקל שמאפשר תקשורת בין תאים) בסינפסות (אזור המפגש בין תאים) מעכבות במוח. ההערכה היא שהשפעתו מפחיתה פעילות עצבית גבוהה שגורמת להפרעות חרדה ולסוגי מסוימים של פרכוסים.

 

ואבן או קלונקס

ש: אני מתלבט אם לקחת ואבן או קלונקס ורציתי לברר מה ההבדל ביניהן מבחינת השפעה, זמן פעולה ומינון? האם מותר לקחת את שתיהן יחד? האם אפשר לנסות אחת ולאחר מכן לעבור לשנייה?

ת: שתי התרופות משמשות להרגעה וניתנות להפרעות חרדה. קלונקס משמש גם לטיפול באפילפסיה. שתיהן משתייכות למשפחת הבנזודיאזפינים. הוואבן נחשב לחלש יותר מהקלונקס. משך זמן השפעה של הקלונקס ארוך בהרבה מהוואבן. כמו כן זמן הפינוי מהגוף שונה ביניהם.

 

בדרך כלל לא כדאי לעבור בין שתי התרופות ללא ייעוץ ופיקוח רפואי הדוק. כמו כן לא מומלץ לקחת את שתי התרופות במקביל. יש לבדוק תוך היוועצות עם רופא מי מהתרופות יותר מתאימה ונוחה לך אישית ולהשתמש בה במינון המתאים לך.

 

קלונקס וציפרלקס

ש: אני מטופל בציפרלקס וקלונאזפאם במינון 1 מ"ג בשל חרדות ודיכאון . את הקלונאזפאם אני נוטל לפני השינה. הטיפול רק בתחילתו אבל אני מרגיש עייפות רבה במשך היום ועדיין סובל מחרדות אם כי פחות. האם ייתכן שהקלונאזפאם לא מתאים לי ולכן גורם לעייפות? אולי המינון גבוה מדי בשבילי?

ת: ראשית, כדאי לדעת שהטיפול ארוך הטווח הוא הציפרלקס. הקלונאזפאם משמש כמעין "אקמול" כלומר כטיפול זמני להפחתת החרדה והדיכאון עד שהאפקט של הציפרלקס יכנס לפעולה. עניין של מספר שבועות בדרך כלל.

 

לגביי העייפות, יש לקחת בחשבון שהיא עלולה להיות תוצאה של הדיכאון עצמו ולאו דווקא של הקלונאזפאם. הדבר הטוב ביותר הוא לחזור לרופא המטפל ולהתייעץ עמו לגביי המינון ושל הקלונאזפאם ואולי גם לגביי תרופות חלופיות עם משך זמן פעולה קצר יותר כמו לוריוון.

 

קלונקס או אסיוול

ש: אני סובלת מקושי להירדם ונוטלת קלונקס. האם כדאי להחליף אותו באסיוול? מי מהתרופות יותר מרדימה וממכרת? מה בעצם ההבדל בין התרופות אם הן מאותה משפחה? האם אפשר לקחת את שתיהן יחד?

ת: שתי התרופות משתייכות למשפחת הבנזודיאזפינים, אם כי יש להן תכונות פרמקולוגיות מעט שונות. ניתן להחליף לאסיוול כפוף לייעוץ רפואי כמובן. האפקט המרדים של קלונקס חזק הרבה יותר ויש לקחת בחשבון שהוא גם ממכר יותר. לא מומלץ לשלב את שתי התרופות יחד.

 

קלונקס עם אנטיביוטיקה

ש: אני לוקח קלונקס אחת לכמה ימים וצריך להתחיל טיפול באנטיביוטיקה מסוג אוגמנטין. האם מותר לקחת אותם יחד?

ת: לא ידוע לי על אינטראקציה בין התרופות וניתן לצרוך אותן יחד. לתשומת לבך, דבריי מכוונים לאוגמנטין בלבד. אנטיביוטיקה מסוג אריתרומיצין למשל עלולה להגביר את רמת הקלונקס בדם.

 

קלונקס עם ציפרלקס

ש: אני לוקח קלונקס ובשבועיים האחרונים גם הוסיפו לי ציפרלקס. אני מרגיש שיש דווקא החמרה מבחינת החרדות.. איך זה יכול להיות? בנוסף יש לי לפעמים התכווצות שרירים ברגל כשאני יושב. האם זה קשור לאחת מהתרופות?

ת: לעתים קרובות תרופות הפועלות על המנגנון הסרוטנרגי, כמו הציפרלקס, גורמות בתחילת הטיפול להחמרת התופעות שבהן הן נועדו לטפל, כמו חרדה. לאחר מכן האפקט הטיפולי נכנס לפעולה והמצב משתפר. לא סביר שהקלונקס גרם להתכווצות שרירים ברגל כיוון שמדובר בתרופה שדווקא אמורה להרפות שרירים. גם הציפרלקס לא אמור לגרום לתופעה זו אם כי לעתים רחוקות ביותר הוא יכול לגרום לתסמונת הרגליים העצבניות (חסרות מנוח).

 

קלונקס עם ויפאקס

ש: אני סובלת מחרדות קשות ולוקחת בחודשיים האחרונים ויפאקס עם קלונקס 3 מ"ג לפני השינה. האפקט של הטיפול מאוד חיובי ואני מרוצה סך הכל. הבעיה היחידה שקשה לי מאוד להתעורר בבקרים לעבודה. אני מפחדת לרדת במינון כיוון שהטיפול מאוד יעיל. מה כדאי לעשות?

ת: קלונקס במינון של 3 מ"ג הוא די גבוה ומסביר את הקושי שלך להתעורר בבוקר. כדאי להיוועץ עם הרופא לגביי הורדה הדרגתית של המינון. לאחר חודשיים יש להניח שהוויפאקס כבר נכנס לפעולה וקרוב לוודאי שזה יעזור בתהליך ההורדה של הקלונקס אם הרופא המטפל יחליט שזה הדבר הנכון עבורך.

 

קלונקס או זנקס

ש: מה ההבדל בין קלונקס לזנקס (קסנקס) מבחינת השפעה ותופעות לוואי?

ת: מדובר בתרופות הרגעה המשתייכות למשפחת הבנזודיאדפינים. לזנקס יש בנוסף גם אפקט ייחודי נוגד דיכאון, וכמו כן זמן הפעולה שלו קצר יותר. תופעות הלוואי אצל שניהם דומות יחסית.

 

קלונקס או לוריוון

ש: תוך כמה זמן משפיע לוריוון ותוך כמה זמן קלונקס? לכמה זמן השפעתם נמשכת? האם אפשר לקחת את שתי התרופות במקביל?

ת: שניהם מתחילים להשפיע בדרך כלל תוך 30 עד 60 דקות. השפעת הלורייון נמשכת כארבע שעות והקלונקס עד שלושים שעות. אפשר לשלב את שניהם, אבל רוב הרופאים מעדיפים לתת תרופה אחת.

 

קלונקס או אלפרליד

ש: מה עדיף אלפרליד או קלונקס? מה ההבדל ביניהם? האם קיים שוני מבחינת משך ההשפעה והסיכוי להתמכרות?

ת: שתי התרופות משתייכות למשפחת הבנזודיאזפינים ומשמשות להרגעה. שתיהן נספגות במהירות ומשפיעות במהירות. הקלונקס גם משמש כתרופה לאפילפסיה ויש לו נטייה לגרום עייפות ונמנום, בעיקר בהתחלה. זמן מחצית החיים של אלפרליד הוא בסביבות 12 שעות בהשוואה ל-30 של הקלונקס. האלפרליד גם מתפנה מהגוף מהר יותר. בספרות ניתן למצוא מידע רב אודות התמכרות לאלפרליד, אולם בישראל נראה שיש דווקא יותר מכורים לקלונקס.

 

קלונקס לשינה

ש: אני נוטלת בונדורמין לפני השינה אבל לא מצליחה לישון מעבר לחמש שעות ומתעוררת עייפה ותשושה. האם כדאי להחליף את הבונדרומין בקלונקס או לשלב את שתי התרופות?

ת: סביר להניח שמעבר לקלונקס ירדים אותך בהתחלה אבל בהמשך יקרה מה שקרה עם הבונדרומין. שתי התרופות פועלות על קולטן זהה ומשתייכות לאותה המשפחה. שילוב שלהם יחד אינו אמור להיות חיובי באופן תאורטי. בפועל יש דיווחים של לא מעט מטופלים שיש לשילובים מסוג זה השפעה מועילה. כדאי מאוד לברר ממה נובעת הפרעת השינה שלך? בהחלט ייתכן שמעורב כאן דיכאון שיש לטפל בו וזה גם יפתור את בעיית השינה.

 

קלונקס לפני טיסה

ש: אני נוטלת ויפאקס בגלל דיכאון וחרדה. יש לי טיסה בקרוב ורציתי לדעת אם כדאי לבקש מהרופא קלונקס לפני טיסה ומתי צריך לקחת? עליי לציין שבעבר עברתי התקף חרדה כבר בנמל התעופה.

ת: קלונקס יכולה להיות אפשרות טובה לפני טיסה. תחילת הפעולה של התרופה היא כשעה וחצי עד שעתיים לאחר הנטילה ויש להתאים את תזמון הנטילה בהתאם למועד הטיסה (או ההגעה לנמל התעופה). התרופה משפיעה לשעות ארוכות ולכן מתאימה בדרך כלל לטיסות ארוכות. לטיסות קצרות יותר ייתכן שהרופא יעדיף לרשום לך לוריוון או ואבן. כמובן שעלייך להתייעץ אתו לגביי המינון המתאים לך. במידה ואת טסה באפן תדיר כדאי גם לשקול לשלב טיפול התנהגותי.

 

התמכרות והפסקה

ש: לקחתי ציפראמיל במשך כמה שנים בגלל חרדה ודיכאון והפסקתי כיוון שהפסיק לעזור. בחצי השנה האחרונה אני לוקחת קלונקס בלבד, פעמיים או שלוש ביום, כל פעם במינון 2 מ"ג. הכדור עוזר אבל קראתי שהוא מאוד ממכר. אני רוצה להפסיק אבל מפחדת מהגמילה. איך עושים את זה?

ת: למיטב הבנתי את עדיין סובלת מחרדה ודיכאון. לכן לא ברור לי מדוע אינך מטופלת בנוגד דיכאון חלופי לציפראמיל? הקלונקס אכן יעיל מאוד בהפחתת חרדה אבל גם ממכר כפי שציינת ולכן בדרך כלל משמש כטיפול תומך וזמני עד שנוגד הדיכאון נכנס לפעולה.

 

לתשומת לבך, הפסקה של קלונקס צריכה להיעשות באופן הדרגתי ובפיקוח רפואי צמוד. למשל הורדת רבע מהמינון היומי פעם בשבוע או שבועיים. עם זאת הפסקת התרופה ללא טיפול חלופי יוביל ככל הנראה לחזרה של תסמיני החרדה והדיכאון. מאוד מומלץ שתגיעי לפסיכיאטר שיבצע אבחון מתאים ולאחר מכן יתאים לך תכנית טיפולית.

 

תופעות גמילה

ש: אילו תופעות גמילה עלולות להופיע כאשר מפסיקים קלונקס? אני לוקחת קרוב ל-10 שנים מינון של 0.5 מ"ג פעם ביום לפני השינה. מה הדרך הנכונה לגמילה ולאילו תופעות גמילה עליי לצפות בזמן התהליך?

ת: הפסקת תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים נעשית תמיד בהדרגה על מנת להפחית תופעות גמילה לא נעימות. קיימים לכך פרוטוקולים ייעודיים הנמצאים אצל הרופא המטפל על מנת לסייע לו להתאים את הקצב למטופל. ישנם משתנים נוספים הנלקחים בחשבון בתהליך הגמילה כמו הסיבה (ההתוויה) שלשמה ניטלה התרופה, סוג התרופה, המינון שניתן וזמן השימוש הכולל.

 

המינון שאת נוטלת נחשב לנמוך. עם זאת, כיוון שנטלת את התרופה לזמן ממושך, רופאים רבים ימליצו בכל זאת לבצע את התהליך באופן הדרגתי. תופעות או תסמיני גמילה שעלולים להופיע, בעיקר בשל הפסקה לא הדרגתית של התרופה, הן: הזעה, בחילות והקאות, כאבי בטן, חרדה, מתח, רגזנות, רעד, עוויתות, אגיטציה (תנועות חזרתיות לא רצוניות), הפרעות שינה, הזיות ועוד. תסמיני הגמילה בדרך כלל עוברים לבד בתוך מספר שבועות.

 

קלונקס בהריון

ש: מותר לקחת קלונקס בהריון ו/או בתחילת ההיריון?

ת: קיים סולם המעריך את הסיכון מול התועלת של לקיחת תרופות בזמן הריון. קלונאזפאם משתייך לקטגוריה D – שבה כלולות תרופות המהוות סיכון לעובר, אם כי הנתונים לגביו אינם חד משמעיים. בעלון התרופה כתוב שהוא אסור לשימוש בזמן הריון. החשש הוא בעיקר בתחילת ההיריון וככל שההיריון מתקדם הסיכון הולך ופוחת.

 

לעתים יחליט הרופא המטפל לתת אותה למטופלת במידה והתועלת הקלינית לאם ו/או לעובר עולה על הסכנות האפשריות. כדי להעריך את מידת הסכנה באופן מהימן נדרשים מחקרים נוספים.

 

קלונקס בהנקה

ש: האם אפשר לקחת קלונקס בהנקה? האם זה עלול לסכן את התינוק?

ת: גם כאן, ההנחיות הרשמיות הן שאין לקחת קלונקס בהנקה. הטעם לכך שיש מעבר של כמות קטנה מהתרופה לחלב האם. כמו כן אין עדויות מספקות לבטיחות התרופה בהנקה (או להפך). בקרב רופאים יש דעות לכאן ולכאן ולכן הצעד הנכון ביותר הוא להתייעץ עם גניקולוג/ית ו/או פסיכיאטר/ית המכירים אותך ולברר באופן פרטני את התועלת אל מול הסיכון.

 

קלונקס להרגעה

ש: תוך כמה זמן מביא הקלונקס להרגעה והפחתת חרדות? מתי הוא מגיע לשיא ההשפעה ולכמה זמן ההשפעה המרגיעה נמשכת? מתי הוא יוצא מהגוף?

ת: יש לקחת בחשבון שהתשובות מתייחסות לחולה הממוצע ואצל כל אחד זמני ההשפעה יכולים להיות שונים. התרופה מתחילה להשפיע לרוב בתוך 30 עד 60 דקות ומגיעה לשיא ההשפעה בתוך שעתיים או שלוש. ההשפעה נמשכת בסביבות 6 שעות. התרופה "יוצאת" מהגוף תוך 3-4 ימים.

 

קלונקס וריטלין

ש: אני לוקחת קלונס כשנתיים ונרשם לי לאחרונה ריטלין. האם עלולה להיות אינטראקציה בעייתית בין התרופות?

ת: לא ידוע לי על התנגשות בין התרופות, אם כי תיתכן תגובה מעט פחות טובה לריטלין. לא ציינת לשם מה את לוקחת קלונקס… לחרדות? קשיי שינה? מכל מקום, קחי בחשבון שריטלין עלול לגרום להפרעות שינה וחרדה אצל אנשים מסוימים. השאלה החשובה היא מדוע את זקוקה לקלונקס כל כך הרבה זמן? חסר פה מידע כדי להשלים את התשובה.

 

קלונקס ואדוויל

ש: האם מותר לקחת כדור לכאב ראש מסוג אדוויל קרוב לנטילת קלונקס? האם שילוב עם כוסית וודקה עלול לגרום נזק?

ת: אפשר לקחת אדוויל. לגביי הוודקה התשובה שלילית. שכן אלכוהול מגביר את האפקט המדכא של הקלונקס על מערכת העצבים המרכזית.

מאמרים אחרונים

0 תגובות על “קלונקס – שאלות ותשובות”

    • נני שלום וברכה,
      בין 2 התרופות שציינת יש אינטראקציה הנחשבת קלה. אפשר לנטול את התרופות יחד, בהוראת ובפיקוח רופא כמובן, אך גם לקחת בחשבון שתהיה הגברה של סדטיביות.
      רפואה שלמה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *