האתר הגדול והנצפה בישראל בתחום הפרעות שינה

ברוטיזולאם (בונדורמין) – שאלות ותשובות

ברוטיזולאם הוא שם החומר הפעיל של תרופת מרשם, המשתייכת למשפחת הבנזודיאזפינים, ומיועדת להפחתת חרדה, הקלה על נדודי שינה, שיפור איכות השינה, הפחתת יקיצות ליליות, מניעת פרכוסים, הרפיית שרירים ועוד.

ברוטיזולאם

 

התרופה נמכרת בישראל בטבליות תחת שמות המסחריים ברוטיזולאם (חברת טבע) ובונדורמין. השימוש בה מחייב מרשם רופא והיא נמצאת בסל הבריאות.

 

שאלות ותשובות

בדף זה לוקטו שאלות ותשובות נפוצות הקשורות לברוטיזולאם. חשוב לציין כי לעתים מומחים שונים מחזיקים בדעות וגישות שונות לגביי שימוש בתרופות, בטיחותן ויעילותן.

 

מאחר ומדובר בתרופת מרשם אשר השימוש בה טומן סיכונים ומחייב פיקוח רפואי הדוק, אין להסתפק בתשובות הכלליות הניתנות כאן כדי לבצע שינויים כאלה או אחרים בטיפול שניתן לכם. יש להיוועץ עם רופא מומחה הבקיא במצבכם הרפואי האישי ויכול לתת ייעוץ מדויק.

 

מינון מומלץ

ש: אני בת 51 וסובלת מנדודי שינה. אני לוקחת מזה חצי שנה כדור בונדורמין במינון 0.25 או 0.5 מ”ג לפני השינה בהמלצת הרופאה. היא אמרה לי שאין בעיה לקחת כדורי שינה במינון נמוך. מלבד זאת אני עושה יוגה וספורט וגם אוכלת נכון. השאלה היא האם הכדור שאני לוקחת הוא במינון מומלץ? האם עלולה להיות לכך השפעה שלילית?

ת: ככלל יש לזכור שכדור שינה לא ירפא את הפרעת השינה ויכול להשפיע לשלילה על הערנות ביום שלמחרת, על יכולותייך הקוגניטיביות וכן הלאה. לכן רצוי להתאמץ ולא להשתמש בו באופן קבוע ולפרק זמן ממושך. מאידך, אם לא נמצא לך פתרון טוב יותר לבעיית השינה הרי שאין כל כך ברירה כיוון שההשפעות של חוסר שינה ו/או שינה לא איכותית עלולות להיות חמורות יותר.

לסיכום, כל עוד את משתמשת במינון נמוך ותחת פיקוח רפואי רצוף זה אפשרי. עם זאת, עליך להיזהר שלא להעלות מינון מחשש להתמכרות.

 

ציפרלקס ובונדורמין

ש: בן 22 וסובל מחרדות וקשיי שינה. לקחתי ציפרלקס בערך 20 יום והרגשתי שבעיית השינה מחריפה. בעיקר היקיצות בלילה. כרגע הפסקתי את הציפרלקס ואני מתלבט אם כדאי לנסות לקחת את הציפרלקס במשולב עם הבונדורמין לפני השינה או אולי עם כדור שינה אחר?

ת: לא ציינת את מינון הציפרלקס שנטלת. עוד נקודה שחשובה במקרה שלך היא שציפרלקס משפיע רק לאחר חודש עד חודש וחצי ולפעמים אף יותר ולמעשה תתכן החמרה של התופעות דווקא לפני שהמצב משתפר – מה שייתכן שקרה אצלך. כדאי לחזור לרופא ותשתדל להיצמד להוראות ולא להפסיק או לבצע פעולות ללא ייעוץ.

 

בונדורמין לטיסה

ש: אני סובלת מחרדות ופאניקה לפני ובמהלך טיסות. בטיסה האחרונה לקחתי ואבן במינון 10 מ”ג ולא ראיתי שום שיפור מבחינת ההרגשה והחרדה. רציתי לברר האם כדאי לקחת גם ואבן וגם בונדורמין? אולי עדיף להעלות ל-20 מ”ג ואבן?

ת: במידה ולא נצפה שיפור במינון 10 מ”ג ואבן, לא הייתי מעלה אלא מנסה כדור שינה אחר. למשל אסיוול או קלונקס. השילוב בין בונדורמין וואבן אינו כדאי כיוון שהתוצאה יכולה להיות שינה חזקה. בכל מקרה כדאי מאוד לחזור לרופא שרשם את ואבן ולהתייעץ שוב לאור המידע החדש מהטיסה האחרונה.

 

קלונקס במקום בונדורמין

ש: אני אשה בת 33 ונוטלת ויפקס 200 מ”ג וכן קלונקס וסטילנוקס במשולב. האם אפשר / כדאי להחליף את הקלונקס בבונדורמין? הסיבה לרצון שלי להחליף את הקלונקס היא התעוררויות חוזרות במהלך הלילה וחוסר יכולת לחזור לשינה. כמו כן אני סובלת מרגל חסרת מנוחה (RLS). כמובן שחשבתי גם על אפשרות להעלות מינון של קלונקס אבל נראה לי יותר הגיוני לשנות תרופה. מה כדאי לעשות?

ת: לא נראה שיש טעם להחליף את הקלונקס בונדורמין (שניהם משתייכים למשפחת הבנזודיאזפינים) שגם לא משמש טיפול לרגל חסרת מנוחה. כדאי להיוועץ ברופא המטפל לגביי העלאה של מינון הקלונקס.

 

תופעות לוואי בקשיש דמנטי

ש: אבי בן 81 וחולה דמנטי עם תפקוד חלקי. הוא נוטל משככי כאבים הקשורים בשל ניתוחי גב שעבר בעקבות מעידות. אבי סובל בשבועות האחרונים מנדודי שינה ויקיצות באמצע הלילה. כמו כן הוא מתלונן על טיניטוס קל בזמן שכיבה המיטה ויש לו קשיי הליכה. הנוירולוג אינו מוכן לרשום לו כדור הרגעה מחשש לפגיעה קוגניטיבית. עם זאת, הייתי מבקש לדעת האם בכל זאת ניתן למצוא פתרון חלופי להפרעת השינה?

ת: חוסר שינה ו/או שינה לא איכותית דיה עלולה לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי והנפשי של אביך. עם זאת, לאור גילו הגבוה ומצבו הרפואי (דמנציה וקשיי הליכה) גישתו של הרופא המטפל הגיונית ונובעת בין היתר מחשש לנפילות חוזרות וכן הכדור עצמו עלול לגרום ליקיצות בלילה. כדאי לערוך לו אבחון גריאטרי מקיף. לבדוק אפשרות להוריד תרופות שייתכן ולא דרושות. להעניק לו טיפול פיסיקאלי לשיפור היציבה ולהתאים לו אימון קוגניטיבי יומיומי.

 

בונדורמין לטווח ארוך

ש: בת 45 ונוטלת 2 כדורי בונדורמין באופן יומיומי כשלוש שנים עקב הפרעות שינה לאחר תאונת עבודה קשה. אני מודאגת הן בשל השימוש לטווח ארוך והן בשל הזמן הרב שאני משתמשת בכדור. האם ייגרם לי נזק כלשהו? האם אצטרך לעבור בעתיד גמילה?

ת: כל התרופות המשתייכות למשפחת הבנזודיאזפינים עלולות לגרום לתלות וסבילות כאשר נעשה בהן שימוש רצוף וארוך טווח והמשמעות שהשפעת התרופה פוחתת והחולה נדרש להעלות כל הזמן מינון על מנת להשיג את האפקט. את בהחלט משתמשת בתרופה הרבה זמן ובאופן אינטנסיבי ולכן במידה ותרצי להיגמל יהיה צורך לעשות באופן הדרגתי ובליווי רופא. סביר שיהיה צורך להיעזר בכדור חלופי שאינו בנזודיאזפין בתקופת הגמילה.

 

בונדורמין לעומת אמביאן

ש: אני מתלבטת מה עדיף לי לקחת – בונדורמין או אמביאן? מי מהכדורים יאפשר לי לישון זמן רב יותר?

ת: שני הכדורים אמורים לאפשר שינה של כ- 8 שעות. התאמה של כדורים היא עניין מאוד שונה בין אדם לאדם ולכן על מנת לדעת מי מהם יותר מתאים לך יש לנסות כל אחד בנפרד.

 

סרטראלין עם בונדורמין

ש: אני סובלת מדיכאון בינוני המלווה בחרדה. הפסיכיאטר נתן לי סרטראלין (לוסטראל) וגם בונדורמין כדי שאוכל לישון עד לתחילת ההשפעה של הסרטראלין. אני סומך על הרופא אך חושש שאולי בכל זאת עלולה להיות אינטראקציה שלילית בין התרופות. האם יש מקום לחשש שלי?

ת: אין סיבה לחשש שהעלית. מדובר בשילוב מקובל ואין בעיה לשילוב בין השניים.

ברוטיזולאם (בונדורמין) – שאלות ותשובות

ברוטיזולאם הוא שם החומר הפעיל של תרופת מרשם, המשתייכת למשפחת הבנזודיאזפינים, ומיועדת להפחתת חרדה, הקלה על נדודי שינה, שיפור איכות השינה, הפחתת יקיצות ליליות, מניעת פרכוסים, הרפיית שרירים ועוד.ברוטיזולאם

 

התרופה נמכרת בישראל בטבליות תחת שמות המסחריים ברוטיזולאם (חברת טבע) ובונדורמין. השימוש בה מחייב מרשם רופא והיא נמצאת בסל הבריאות.

 

שאלות ותשובות

בדף זה לוקטו שאלות ותשובות נפוצות הקשורות לברוטיזולאם. חשוב לציין כי לעתים מומחים שונים מחזיקים בדעות וגישות שונות לגביי שימוש בתרופות, בטיחותן ויעילותן.

 

מאחר ומדובר בתרופת מרשם אשר השימוש בה טומן סיכונים ומחייב פיקוח רפואי הדוק, אין להסתפק בתשובות הכלליות הניתנות כאן כדי לבצע שינויים כאלה או אחרים בטיפול שניתן לכם. יש להיוועץ עם רופא מומחה הבקיא במצבכם הרפואי האישי ויכול לתת ייעוץ מדויק.

 

מינון מומלץ

ש: אני בת 51 וסובלת מנדודי שינה. אני לוקחת מזה חצי שנה כדור בונדורמין במינון 0.25 או 0.5 מ”ג לפני השינה בהמלצת הרופאה. היא אמרה לי שאין בעיה לקחת כדורי שינה במינון נמוך. מלבד זאת אני עושה יוגה וספורט וגם אוכלת נכון. השאלה היא האם הכדור שאני לוקחת הוא במינון מומלץ? האם עלולה להיות לכך השפעה שלילית?

ת: ככלל יש לזכור שכדור שינה לא ירפא את הפרעת השינה ויכול להשפיע לשלילה על הערנות ביום שלמחרת, על יכולותייך הקוגניטיביות וכן הלאה. לכן רצוי להתאמץ ולא להשתמש בו באופן קבוע ולפרק זמן ממושך. מאידך, אם לא נמצא לך פתרון טוב יותר לבעיית השינה הרי שאין כל כך ברירה כיוון שההשפעות של חוסר שינה ו/או שינה לא איכותית עלולות להיות חמורות יותר.

לסיכום, כל עוד את משתמשת במינון נמוך ותחת פיקוח רפואי רצוף זה אפשרי. עם זאת, עליך להיזהר שלא להעלות מינון מחשש להתמכרות.

 

ציפרלקס ובונדורמין

ש: בן 22 וסובל מחרדות וקשיי שינה. לקחתי ציפרלקס בערך 20 יום והרגשתי שבעיית השינה מחריפה. בעיקר היקיצות בלילה. כרגע הפסקתי את הציפרלקס ואני מתלבט אם כדאי לנסות לקחת את הציפרלקס במשולב עם הבונדורמין לפני השינה או אולי עם כדור שינה אחר?

ת: לא ציינת את מינון הציפרלקס שנטלת. עוד נקודה שחשובה במקרה שלך היא שציפרלקס משפיע רק לאחר חודש עד חודש וחצי ולפעמים אף יותר ולמעשה תתכן החמרה של התופעות דווקא לפני שהמצב משתפר – מה שייתכן שקרה אצלך. כדאי לחזור לרופא ותשתדל להיצמד להוראות ולא להפסיק או לבצע פעולות ללא ייעוץ.

 

בונדורמין לטיסה

ש: אני סובלת מחרדות ופאניקה לפני ובמהלך טיסות. בטיסה האחרונה לקחתי ואבן במינון 10 מ”ג ולא ראיתי שום שיפור מבחינת ההרגשה והחרדה. רציתי לברר האם כדאי לקחת גם ואבן וגם בונדורמין? אולי עדיף להעלות ל-20 מ”ג ואבן?

ת: במידה ולא נצפה שיפור במינון 10 מ”ג ואבן, לא הייתי מעלה אלא מנסה כדור שינה אחר. למשל אסיוול או קלונקס. השילוב בין בונדורמין וואבן אינו כדאי כיוון שהתוצאה יכולה להיות שינה חזקה. בכל מקרה כדאי מאוד לחזור לרופא שרשם את ואבן ולהתייעץ שוב לאור המידע החדש מהטיסה האחרונה.

 

קלונקס במקום בונדורמין

ש: אני אשה בת 33 ונוטלת ויפקס 200 מ”ג וכן קלונקס וסטילנוקס במשולב. האם אפשר / כדאי להחליף את הקלונקס בבונדורמין? הסיבה לרצון שלי להחליף את הקלונקס היא התעוררויות חוזרות במהלך הלילה וחוסר יכולת לחזור לשינה. כמו כן אני סובלת מרגל חסרת מנוחה (RLS). כמובן שחשבתי גם על אפשרות להעלות מינון של קלונקס אבל נראה לי יותר הגיוני לשנות תרופה. מה כדאי לעשות?

ת: לא נראה שיש טעם להחליף את הקלונקס בונדורמין (שניהם משתייכים למשפחת הבנזודיאזפינים) שגם לא משמש טיפול לרגל חסרת מנוחה. כדאי להיוועץ ברופא המטפל לגביי העלאה של מינון הקלונקס.

 

תופעות לוואי בקשיש דמנטי

ש: אבי בן 81 וחולה דמנטי עם תפקוד חלקי. הוא נוטל משככי כאבים הקשורים בשל ניתוחי גב שעבר בעקבות מעידות. אבי סובל בשבועות האחרונים מנדודי שינה ויקיצות באמצע הלילה. כמו כן הוא מתלונן על טיניטוס קל בזמן שכיבה המיטה ויש לו קשיי הליכה. הנוירולוג אינו מוכן לרשום לו כדור הרגעה מחשש לפגיעה קוגניטיבית. עם זאת, הייתי מבקש לדעת האם בכל זאת ניתן למצוא פתרון חלופי להפרעת השינה?

ת: חוסר שינה ו/או שינה לא איכותית דיה עלולה לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי והנפשי של אביך. עם זאת, לאור גילו הגבוה ומצבו הרפואי (דמנציה וקשיי הליכה) גישתו של הרופא המטפל הגיונית ונובעת בין היתר מחשש לנפילות חוזרות וכן הכדור עצמו עלול לגרום ליקיצות בלילה. כדאי לערוך לו אבחון גריאטרי מקיף. לבדוק אפשרות להוריד תרופות שייתכן ולא דרושות. להעניק לו טיפול פיסיקאלי לשיפור היציבה ולהתאים לו אימון קוגניטיבי יומיומי.

 

בונדורמין לטווח ארוך

ש: בת 45 ונוטלת 2 כדורי בונדורמין באופן יומיומי כשלוש שנים עקב הפרעות שינה לאחר תאונת עבודה קשה. אני מודאגת הן בשל השימוש לטווח ארוך והן בשל הזמן הרב שאני משתמשת בכדור. האם ייגרם לי נזק כלשהו? האם אצטרך לעבור בעתיד גמילה?

ת: כל התרופות המשתייכות למשפחת הבנזודיאזפינים עלולות לגרום לתלות וסבילות כאשר נעשה בהן שימוש רצוף וארוך טווח והמשמעות שהשפעת התרופה פוחתת והחולה נדרש להעלות כל הזמן מינון על מנת להשיג את האפקט. את בהחלט משתמשת בתרופה הרבה זמן ובאופן אינטנסיבי ולכן במידה ותרצי להיגמל יהיה צורך לעשות באופן הדרגתי ובליווי רופא. סביר שיהיה צורך להיעזר בכדור חלופי שאינו בנזודיאזפין בתקופת הגמילה.

 

בונדורמין לעומת אמביאן

ש: אני מתלבטת מה עדיף לי לקחת – בונדורמין או אמביאן? מי מהכדורים יאפשר לי לישון זמן רב יותר?

ת: שני הכדורים אמורים לאפשר שינה של כ- 8 שעות. התאמה של כדורים היא עניין מאוד שונה בין אדם לאדם ולכן על מנת לדעת מי מהם יותר מתאים לך יש לנסות כל אחד בנפרד.

 

סרטראלין עם בונדורמין

ש: אני סובלת מדיכאון בינוני המלווה בחרדה. הפסיכיאטר נתן לי סרטראלין (לוסטראל) וגם בונדורמין כדי שאוכל לישון עד לתחילת ההשפעה של הסרטראלין. אני סומך על הרופא אך חושש שאולי בכל זאת עלולה להיות אינטראקציה שלילית בין התרופות. האם יש מקום לחשש שלי?

ת: אין סיבה לחשש שהעלית. מדובר בשילוב מקובל ואין בעיה לשילוב בין השניים.

מאמרים אחרונים

הוסיפו תגובה חדשה

avatar
  הרשמה  
הודעה על