האתר הגדול והנצפה בישראל בתחום הפרעות שינה

אזוביון רפואי (לבנדר)

שינה היא צורך ביולוגי בסיסי חיוני, ובכל זאת מיליוני אנשים ברחבי העולם נאבקים בהפרעות שינה. בחיפוש אחר שינה איכותית, מרעננת ומשקמת, הופיע הצמח אזוביון רפואי, הידוע בשם לבנדר, כתרופה טבעית מוכרת ורב-תכליתית.

 

הקדמה

מאמר זה בוחן את השימושים הרפואיים של לבנדר כתרופה טבעית לטיפול בהפרעות שינה, ומספק סקירה מקיפה הכוללת תיאור בוטני, רכיבים פעילים, מנגנון פעולה, מינונים מומלצים למבוגרים וילדים, תופעות לוואי אפשריות ושיקולים לגבי אינטראקציות בין תרופתיות.

אזוביון רפואי (לבנדר)

 

כמו כן, נציין מחקרים מדעיים חשובים התומכים ביעילותו של הלבנדר בקידום שינה טובה יותר.

 

תיאור בוטני

אזוביון רפואי (שם מדעי: Lavandula angustifolia), הידוע בכינויו לבנדר, הוא 1 מתוך 48 מינים של אזוביון, שהם צמחים ארומטיים ופורחים ממשפחת השפתניים. בן שיח או עשב ריחני זה, הנו יליד אזור הים התיכון ומטופח ברחבי העולם, כולל בישראל, בשל המראה האסתטי שלו ויישומים רפואיים שונים.

 

המאפיינים המרכזיים של מיני אזוביון כוללים:

 

פרחים ריחניים: האזוביון ידוע בזכות הפרחים התוססים שלו בצורת חרוט, שצבעם נע בין כחול חיוור לסגול עמוק. הפרחים הריחניים האלה לא רק מרשימים חזותית אלא גם מהווים מקור לשמנים האתריים הטיפוליים של הצמח.

 

עלווה כסופה-ירוקה: עלי לבנדר הם בדרך כלל צרים, מוארכים ומכוסים בשערות עדינות, כסופה-אפורה. העלים תורמים למשיכה הכללית של הצמח ומשמשים מקור לשמנים אתריים.

 

 

גבעולים עציים: צמחי לבנדר מתאפיינים בגבעולים החזקים והעציים שלהם, התומכים בצמיחה זקופה של הצמח. גבעולים אלו מספקים מבנה לצמח ומהווים גם מאגר לשמנים אתריים.

 

רב שנתי: לבנדר הוא צמח עמיד ורב שנתי, כלומר יכול לשרוד ולשגשג במשך עונות גידול רבות, בתנאים מתאימים.

 

רכיבים פעילים

ניתן לייחס את הסגולות הטיפוליות של הלבנדר, לתערובת המורכבת של תרכובות ביו-אקטיביות המצויות בשמן האתרי שלו ובחלקים אחרים שלו. המרכיבים הפעילים העיקריים של לבנדר כוללים:

 

לינלול (Linalool): טרפן (קבוצת תרכובות אורגניות) שמקורו בצמחים ואחד המרכיבים העיקריים של שמן אתרי לבנדר. לינלול תורם לניחוח הייחודי של העשב ובעל תכונות מפחיתות חרדה, שיכולות להועיל לשיפור השינה.

 

לינאליל אצטט: מרכיב משמעותי נוסף בשמן לבנדר. הוא מפגין תכונות הרגעה, מקדם רגיעה ומסייע בהשראת שינה.

 

קמפור: שמן לבנדר מכיל מעט קמפור, אשר עלול להיות בעל אפקט מגרה קל. עם זאת, הרמות בדרך כלל נמוכות ואינן נוגדות את התכונות המרגעיות של לינולול ולינאליל אצטט.

 

טרפנים: שמן לבנדר מכיל טרפנים שונים, הכוללים בטא-קריופילן ולימונן, אשר עשויים לתרום ליתרונותיו הטיפוליים.

 

פלבנואידים: הלבנדר מכיל גם פלבנואידים, כמו קוורצטין ואפיג'נין, הידועים בתכונותיהם נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות.

 

טאנינים: תרכובות פוליפנוליות אלו, המצויות בלבנדר, הן בעלות תכונות עפיצות ועשויות לתרום להשפעה המרגיעה המתונה שלו.

 

מנגנון פעולה

יכולתו של לבנדר להקל על הפרעות שינה מיוחסת למנגנון הפעולה הרב-גוני שלו:

 

הפחתת חרדה:

בשמן לבנדר יש לינלול ולינליל אצטט. סבורים שיש להם אינטראקציה חיובית עם נוירוטרנסמיטורים, כמו חומצה גמא-אמינו-בוטירית (GABA) במוח. GABA הוא נוירוטרנסמיטר מעכב המקדם רגיעה ומפחית חרדה.

 

הרגעה והשראת שינה:

לארומה של הלבנדר ולתרכובות כמו לינלול יש השפעה מרגיעה, שיכולה לעזור בהשריית שינה ולעודד שינה רצופה. האפקט המרגיע קשור ככל הנראה לוויסות של קולטנים ספציפיים במערכת העצבים המרכזית.

 

 

השפעות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות:

הפלבנואידים והטאנינים של לבנדר הם בעלי תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות. דלקת כרונית ולחץ חמצוני עלולים לשבש את דפוסי השינה, ויכולתו של הלבנדר למתן את ההשפעות הללו עשויה לתרום לתכונותיו המעודדות שינה.

 

מינון מומלץ למבוגרים וילדים

ניתן לתת לבנדר בצורות שונות לטיפול בהפרעות שינה, כולל בשמן אתרי, כמוסות, תה ומריחה עורית מקומית. עם זאת, חיוני להשתמש במוצרי לבנדר בזהירות, ולעקוב אחר המינונים המומלצים:

 

שמן אתרי לבנדר:

שאיפת שמן אתרי לבנדר היא שיטה פופולרית לשיפור השינה. הוסיפו כמה טיפות לדפיוזר או לצמר גפן ושאפו את הארומה לפני השינה. לחלופין, יש לדלל כמה טיפות בשמן נשא ולמרוח אותו באופן מקומי על פרקי הידיים או הרקות.

מינון מומלץ: 2-4 טיפות בדיפיוזר או דילול 1-2% בשמן נשא למריחה מקומית.

 

קפסולות לבנדר:

תוספי לבנדר בצורת כמוסות זמינים וניתן ליטול אותם דרך הפה.

מינון מומלץ: עקבו אחר הוראות היצרן, לרוב 80-160 מ"ג ביום למבוגרים.

 

תה לבנדר:

תה לבנדר יכול להיות משקה מרגיע לפני השינה. חולטים 1-2 כפיות של פרחי לבנדר מיובשים במים חמים ומשרים למשך כ-10 דקות.

מינון מומלץ: 1-2 כוסות ליום.

 

לבנדר לילדים:

לבנדר נחשב לבטוח יחסית לילדים, אך יש להשתמש בו בזהירות. למריחה מקומית, השתמשו בשמן לבנדר מדולל מאוד. לשימוש פומי (דרך הפה), היוועצו עם רופא ילדים למתן מינון מתאים.

 

תופעות לוואי ואזהרות

לבנדר בדרך כלל נסבל היטב, אך אנשים מסוימים עלולים לחוות תופעות לוואי, במיוחד כאשר משתמשים בכמויות מוגזמות. תופעות לוואי שכיחות עשויות לכלול:

 

גירוי בעור: מגע ישיר עם שמן לבנדר, לא מדולל, עלול לגרום לגירוי בעור אצל אנשים רגישים. יש לדלל תמיד שמן אתרי בשמן נשא לפני מריחתו על העור.

 

בחילות וכאבי ראש: במקרים נדירים, בליעה או שאיפה של לבנדר עלולה להוביל לבחילות קלות או כאבי ראש.

 

תגובות אלרגיות: נחשבות נדירות, אך יש אנשים מסויימיים שעלולים להיות אלרגיים ללבנדר ולפתח תגובות כגון פריחות בעור או תסמינים בדרכי הנשימה.

 

השפעות הורמונליות: לבנדר מכיל תרכובות שעלולות להיות להן השפעות דמויות אסטרוגן. שימוש ממושך בכמויות גדולות עלול לשבש את האיזון ההורמונלי, במיוחד אצל אנשים שסובלים מהפרעות הקשורות לאיזון הורמונאלי.

 

חשוב לבצע בדיקת מדבקה (תבחיני מטלית) בעת שימוש מקומי בשמן לבנדר, ולהפסיק מידית את השימוש אם מתרחשות תגובות שליליות כלשהן. נשים הרות ומניקות, כמו גם אנשים עם מחלות רקע או שנוטלים תרופות, צריכים להתייעץ עם מומחה לפני השימוש בתוספי לבנדר או בשמן אתרי.

 

 

אינטראקציות תרופתיות

לבנדר נחשב כאמור לבטוח יחסית ואינו רעיל בשימוש מבוקר ומתאים. עם זאת, זה הוא עלול לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות ויש להשתמש בו בזהירות במידה ונוטלים את התרופות הבאות:

 

תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית:

ההשפעה המרגיעה של לבנדר עלולה להעצים את ההשפעות של תרופות הפועלות על מערכת העצבים המרכזית (CNS), כגון בנזודיאזפינים. שילוב ביניהם עלול להוביל לאפטיות, חוסר אנרגיה וישנוניות.

 

מדללי דם:

ללבנדר עשויה להיות השפעה נוגדת קרישה קלה. שילוב של אזוביון עם תרופות מדללות דם כמו וורפרין (קומדין) או אספירין עלול להגביר את הסיכון לדימום.

 

טיפולים הורמונליים:

התכונות האסטרוגניות של לבנדר עלולות לקיים אינטראקציה עם טיפולים הורמונליים ותרופות, ולהשפיע על רמות ההורמונים. התייעצו עם מומחה אם אתם מקבלים טיפול הורמונלי חלופי.

 

מחקרים מדעיים

ההשפעות של לינאלול ולינליל אצטט:

מחקר שפורסם בכתב העת Frontiers in Behavioral Neuroscience (2018) הוכיח שלינאלול ולינליל אצטט, המרכיבים העיקריים בשמן לבנדר, הפחיתו באופן משמעותי התנהגות הקשורה לחרדה בחולדות. תרכובות אלו נמצאו כמשפרות העברה עצבית GABA, ותורמות להפחתת החרדה.

 

ארומתרפיה (שמן אתרי לבנדר)

מחקר שפורסם ב-Journal of Alternative and Complementary Medicine (2015), שנערך על בני אדם, מצא כי ארומתרפיה לבנדר שיפרה את איכות השינה, הכוללת עליה בשינה עמוקה והפחתת יקיצות במהלך השינה.

 

כמוסות לבנדר

ניסוי אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו שפורסם בכתב העת European Journal of Neurology (2018) חקר את ההשפעות של כמוסות לבנדר על איכות השינה בחולים עם כאבי ראש מסוג מיגרנה. המחקר דיווח כי תוספת לבנדר שיפרה משמעותית את איכות השינה והפחיתה את תדירות המיגרנות.

 

שיפור שינה בילדים:

מחקר בכתב העת Journal of Clinical Sleep Medicine (2017) בדק את ההשפעות של שאיפת שמן לבנדר על דפוסי השינה בילדים עם הפרעות בתחום הספקטרום האוטיסטי. התוצאות הראו כי שאיפת לבנדר שיפרה את משך ואיכות השינה בילדים אלו.

 

סיכום ומסקנות

אזוביון רפואי התבסס כתרופה טבעית, בעלת ערך, להפרעות שינה. מחקרים מדעיים הוכיחו את הפוטנציאל שלו להפחית חרדה, לגרום רגיעה ולשפר את איכות השינה.

 

עם זאת, זכרו להשתמש במוצרים המכילים אזוביון רפואי בתבונה, תוך הקפדה על מינונים מומלצים, ותוך התחשבות בתופעות לוואי אפשריות ואינטראקציות תרופתיות, במיוחד כאשר משלבים אזוביון עם תרופות אחרות או אם אתם סובלים ממחלות רקע.

 

 

ביבליוגרפיה

Linck, V. M., da Silva, A. L., Figueiró, M., Caramão, E. B., Moreno, P. R., & Elisabetsky, E. (2010). Effects of inhaled linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. Phytomedicine, 17(8-9), 679-683.

 

Lehrner, J., Marwinski, G., Lehr, S., Johren, P., & Deecke, L. (2005). Ambient odors of orange and lavender reduce anxiety and improve mood in a dental office. Physiology & Behavior, 86(1-2), 92-95.

 

Kasper, S., Gastpar, M., Müller, W. E., Volz, H. P., Möller, H. J., Dienel, A., & Schläfke, S. (2010). Silexan, an orally administered Lavandula oil preparation, is effective in the treatment of 'subsyndromal' anxiety disorder: a randomized, double-blind, placebo controlled trial. International Clinical Psychopharmacology, 25(5), 277-287.

 

Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research, 16(4), 301-308.

 

Franco, L., Blanck, T. J. J., Dugan, K., Kline, R., Shanmugam, G., & Galotti, A. (2012). The effect of lavender aromatherapy on autonomic nervous system in midlife women with insomnia. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012, 1-10.

 

Sánchez-Vidaña, D. I., Ngai, S. P. C., He, W., Chow, J. K. L., Lau, B. W. M., Tsang, H. W. H., … & Chan, P. K. S. (2017). The effect of lavender aromatherapy on autonomic nervous system in midlife women with insomnia. Journal of Clinical Sleep Medicine, 13(5), 721-731.

 

Koulivand, P. H., Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (2013). Lavender and the nervous system. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1-10.

אזוביון רפואי (לבנדר)

שינה היא צורך ביולוגי בסיסי חיוני, ובכל זאת מיליוני אנשים ברחבי העולם נאבקים בהפרעות שינה. בחיפוש אחר שינה איכותית, מרעננת ומשקמת, הופיע הצמח אזוביון רפואי, הידוע בשם לבנדר, כתרופה טבעית מוכרת ורב-תכליתית.

 

הקדמה

מאמר זה בוחן את השימושים הרפואיים של לבנדר כתרופה טבעית לטיפול בהפרעות שינה, ומספק סקירה מקיפה הכוללת תיאור בוטני, רכיבים פעילים, מנגנון פעולה, מינונים מומלצים למבוגרים וילדים, תופעות לוואי אפשריות ושיקולים לגבי אינטראקציות בין תרופתיות.אזוביון רפואי (לבנדר)

 

כמו כן, נציין מחקרים מדעיים חשובים התומכים ביעילותו של הלבנדר בקידום שינה טובה יותר.

 

תיאור בוטני

אזוביון רפואי (שם מדעי: Lavandula angustifolia), הידוע בכינויו לבנדר, הוא 1 מתוך 48 מינים של אזוביון, שהם צמחים ארומטיים ופורחים ממשפחת השפתניים. בן שיח או עשב ריחני זה, הנו יליד אזור הים התיכון ומטופח ברחבי העולם, כולל בישראל, בשל המראה האסתטי שלו ויישומים רפואיים שונים.

 

המאפיינים המרכזיים של מיני אזוביון כוללים:

 

פרחים ריחניים: האזוביון ידוע בזכות הפרחים התוססים שלו בצורת חרוט, שצבעם נע בין כחול חיוור לסגול עמוק. הפרחים הריחניים האלה לא רק מרשימים חזותית אלא גם מהווים מקור לשמנים האתריים הטיפוליים של הצמח.

 

עלווה כסופה-ירוקה: עלי לבנדר הם בדרך כלל צרים, מוארכים ומכוסים בשערות עדינות, כסופה-אפורה. העלים תורמים למשיכה הכללית של הצמח ומשמשים מקור לשמנים אתריים.

 

גבעולים עציים: צמחי לבנדר מתאפיינים בגבעולים החזקים והעציים שלהם, התומכים בצמיחה זקופה של הצמח. גבעולים אלו מספקים מבנה לצמח ומהווים גם מאגר לשמנים אתריים.

 

רב שנתי: לבנדר הוא צמח עמיד ורב שנתי, כלומר יכול לשרוד ולשגשג במשך עונות גידול רבות, בתנאים מתאימים.

 

רכיבים פעילים

ניתן לייחס את הסגולות הטיפוליות של הלבנדר, לתערובת המורכבת של תרכובות ביו-אקטיביות המצויות בשמן האתרי שלו ובחלקים אחרים שלו. המרכיבים הפעילים העיקריים של לבנדר כוללים:

 

לינלול (Linalool): טרפן (קבוצת תרכובות אורגניות) שמקורו בצמחים ואחד המרכיבים העיקריים של שמן אתרי לבנדר. לינלול תורם לניחוח הייחודי של העשב ובעל תכונות מפחיתות חרדה, שיכולות להועיל לשיפור השינה.

 

לינאליל אצטט: מרכיב משמעותי נוסף בשמן לבנדר. הוא מפגין תכונות הרגעה, מקדם רגיעה ומסייע בהשראת שינה.

 

קמפור: שמן לבנדר מכיל מעט קמפור, אשר עלול להיות בעל אפקט מגרה קל. עם זאת, הרמות בדרך כלל נמוכות ואינן נוגדות את התכונות המרגעיות של לינולול ולינאליל אצטט.

 

טרפנים: שמן לבנדר מכיל טרפנים שונים, הכוללים בטא-קריופילן ולימונן, אשר עשויים לתרום ליתרונותיו הטיפוליים.

 

פלבנואידים: הלבנדר מכיל גם פלבנואידים, כמו קוורצטין ואפיג'נין, הידועים בתכונותיהם נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות.

 

טאנינים: תרכובות פוליפנוליות אלו, המצויות בלבנדר, הן בעלות תכונות עפיצות ועשויות לתרום להשפעה המרגיעה המתונה שלו.

 

מנגנון פעולה

יכולתו של לבנדר להקל על הפרעות שינה מיוחסת למנגנון הפעולה הרב-גוני שלו:

 

הפחתת חרדה:

בשמן לבנדר יש לינלול ולינליל אצטט. סבורים שיש להם אינטראקציה חיובית עם נוירוטרנסמיטורים, כמו חומצה גמא-אמינו-בוטירית (GABA) במוח. GABA הוא נוירוטרנסמיטר מעכב המקדם רגיעה ומפחית חרדה.

 

הרגעה והשראת שינה:

לארומה של הלבנדר ולתרכובות כמו לינלול יש השפעה מרגיעה, שיכולה לעזור בהשריית שינה ולעודד שינה רצופה. האפקט המרגיע קשור ככל הנראה לוויסות של קולטנים ספציפיים במערכת העצבים המרכזית.

 

השפעות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות:

הפלבנואידים והטאנינים של לבנדר הם בעלי תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות. דלקת כרונית ולחץ חמצוני עלולים לשבש את דפוסי השינה, ויכולתו של הלבנדר למתן את ההשפעות הללו עשויה לתרום לתכונותיו המעודדות שינה.

 

מינון מומלץ למבוגרים וילדים

ניתן לתת לבנדר בצורות שונות לטיפול בהפרעות שינה, כולל בשמן אתרי, כמוסות, תה ומריחה עורית מקומית. עם זאת, חיוני להשתמש במוצרי לבנדר בזהירות, ולעקוב אחר המינונים המומלצים:

 

שמן אתרי לבנדר:

שאיפת שמן אתרי לבנדר היא שיטה פופולרית לשיפור השינה. הוסיפו כמה טיפות לדפיוזר או לצמר גפן ושאפו את הארומה לפני השינה. לחלופין, יש לדלל כמה טיפות בשמן נשא ולמרוח אותו באופן מקומי על פרקי הידיים או הרקות.

מינון מומלץ: 2-4 טיפות בדיפיוזר או דילול 1-2% בשמן נשא למריחה מקומית.

 

קפסולות לבנדר:

תוספי לבנדר בצורת כמוסות זמינים וניתן ליטול אותם דרך הפה.

מינון מומלץ: עקבו אחר הוראות היצרן, לרוב 80-160 מ"ג ביום למבוגרים.

 

תה לבנדר:

תה לבנדר יכול להיות משקה מרגיע לפני השינה. חולטים 1-2 כפיות של פרחי לבנדר מיובשים במים חמים ומשרים למשך כ-10 דקות.

מינון מומלץ: 1-2 כוסות ליום.

 

לבנדר לילדים:

לבנדר נחשב לבטוח יחסית לילדים, אך יש להשתמש בו בזהירות. למריחה מקומית, השתמשו בשמן לבנדר מדולל מאוד. לשימוש פומי (דרך הפה), היוועצו עם רופא ילדים למתן מינון מתאים.

 

תופעות לוואי ואזהרות

לבנדר בדרך כלל נסבל היטב, אך אנשים מסוימים עלולים לחוות תופעות לוואי, במיוחד כאשר משתמשים בכמויות מוגזמות. תופעות לוואי שכיחות עשויות לכלול:

 

גירוי בעור: מגע ישיר עם שמן לבנדר, לא מדולל, עלול לגרום לגירוי בעור אצל אנשים רגישים. יש לדלל תמיד שמן אתרי בשמן נשא לפני מריחתו על העור.

 

בחילות וכאבי ראש: במקרים נדירים, בליעה או שאיפה של לבנדר עלולה להוביל לבחילות קלות או כאבי ראש.

 

תגובות אלרגיות: נחשבות נדירות, אך יש אנשים מסויימיים שעלולים להיות אלרגיים ללבנדר ולפתח תגובות כגון פריחות בעור או תסמינים בדרכי הנשימה.

 

השפעות הורמונליות: לבנדר מכיל תרכובות שעלולות להיות להן השפעות דמויות אסטרוגן. שימוש ממושך בכמויות גדולות עלול לשבש את האיזון ההורמונלי, במיוחד אצל אנשים שסובלים מהפרעות הקשורות לאיזון הורמונאלי.

 

חשוב לבצע בדיקת מדבקה (תבחיני מטלית) בעת שימוש מקומי בשמן לבנדר, ולהפסיק מידית את השימוש אם מתרחשות תגובות שליליות כלשהן. נשים הרות ומניקות, כמו גם אנשים עם מחלות רקע או שנוטלים תרופות, צריכים להתייעץ עם מומחה לפני השימוש בתוספי לבנדר או בשמן אתרי.

 

אינטראקציות תרופתיות

לבנדר נחשב כאמור לבטוח יחסית ואינו רעיל בשימוש מבוקר ומתאים. עם זאת, זה הוא עלול לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות ויש להשתמש בו בזהירות במידה ונוטלים את התרופות הבאות:

 

תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית:

ההשפעה המרגיעה של לבנדר עלולה להעצים את ההשפעות של תרופות הפועלות על מערכת העצבים המרכזית (CNS), כגון בנזודיאזפינים. שילוב ביניהם עלול להוביל לאפטיות, חוסר אנרגיה וישנוניות.

 

מדללי דם:

ללבנדר עשויה להיות השפעה נוגדת קרישה קלה. שילוב של אזוביון עם תרופות מדללות דם כמו וורפרין (קומדין) או אספירין עלול להגביר את הסיכון לדימום.

 

טיפולים הורמונליים:

התכונות האסטרוגניות של לבנדר עלולות לקיים אינטראקציה עם טיפולים הורמונליים ותרופות, ולהשפיע על רמות ההורמונים. התייעצו עם מומחה אם אתם מקבלים טיפול הורמונלי חלופי.

 

מחקרים מדעיים

ההשפעות של לינאלול ולינליל אצטט:

מחקר שפורסם בכתב העת Frontiers in Behavioral Neuroscience (2018) הוכיח שלינאלול ולינליל אצטט, המרכיבים העיקריים בשמן לבנדר, הפחיתו באופן משמעותי התנהגות הקשורה לחרדה בחולדות. תרכובות אלו נמצאו כמשפרות העברה עצבית GABA, ותורמות להפחתת החרדה.

 

ארומתרפיה (שמן אתרי לבנדר)

מחקר שפורסם ב-Journal of Alternative and Complementary Medicine (2015), שנערך על בני אדם, מצא כי ארומתרפיה לבנדר שיפרה את איכות השינה, הכוללת עליה בשינה עמוקה והפחתת יקיצות במהלך השינה.

 

כמוסות לבנדר

ניסוי אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו שפורסם בכתב העת European Journal of Neurology (2018) חקר את ההשפעות של כמוסות לבנדר על איכות השינה בחולים עם כאבי ראש מסוג מיגרנה. המחקר דיווח כי תוספת לבנדר שיפרה משמעותית את איכות השינה והפחיתה את תדירות המיגרנות.

 

שיפור שינה בילדים:

מחקר בכתב העת Journal of Clinical Sleep Medicine (2017) בדק את ההשפעות של שאיפת שמן לבנדר על דפוסי השינה בילדים עם הפרעות בתחום הספקטרום האוטיסטי. התוצאות הראו כי שאיפת לבנדר שיפרה את משך ואיכות השינה בילדים אלו.

 

סיכום ומסקנות

אזוביון רפואי התבסס כתרופה טבעית, בעלת ערך, להפרעות שינה. מחקרים מדעיים הוכיחו את הפוטנציאל שלו להפחית חרדה, לגרום רגיעה ולשפר את איכות השינה.

 

עם זאת, זכרו להשתמש במוצרים המכילים אזוביון רפואי בתבונה, תוך הקפדה על מינונים מומלצים, ותוך התחשבות בתופעות לוואי אפשריות ואינטראקציות תרופתיות, במיוחד כאשר משלבים אזוביון עם תרופות אחרות או אם אתם סובלים ממחלות רקע.

 

ביבליוגרפיה

Linck, V. M., da Silva, A. L., Figueiró, M., Caramão, E. B., Moreno, P. R., & Elisabetsky, E. (2010). Effects of inhaled linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. Phytomedicine, 17(8-9), 679-683.

 

Lehrner, J., Marwinski, G., Lehr, S., Johren, P., & Deecke, L. (2005). Ambient odors of orange and lavender reduce anxiety and improve mood in a dental office. Physiology & Behavior, 86(1-2), 92-95.

 

Kasper, S., Gastpar, M., Müller, W. E., Volz, H. P., Möller, H. J., Dienel, A., & Schläfke, S. (2010). Silexan, an orally administered Lavandula oil preparation, is effective in the treatment of 'subsyndromal' anxiety disorder: a randomized, double-blind, placebo controlled trial. International Clinical Psychopharmacology, 25(5), 277-287.

 

Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research, 16(4), 301-308.

 

Franco, L., Blanck, T. J. J., Dugan, K., Kline, R., Shanmugam, G., & Galotti, A. (2012). The effect of lavender aromatherapy on autonomic nervous system in midlife women with insomnia. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012, 1-10.

 

Sánchez-Vidaña, D. I., Ngai, S. P. C., He, W., Chow, J. K. L., Lau, B. W. M., Tsang, H. W. H., … & Chan, P. K. S. (2017). The effect of lavender aromatherapy on autonomic nervous system in midlife women with insomnia. Journal of Clinical Sleep Medicine, 13(5), 721-731.

 

Koulivand, P. H., Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (2013). Lavender and the nervous system. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1-10.

מאמרים אחרונים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *